• fi
    • sv
    • en

Klinikkamme ovat auki ja jatkamme kaikkia hedelmöityshoitoja

Palvelemme asiakkaitamme myös koronaepidemian aikana

Asiakkaidemme ja työntekijöidemme turvallisuus on meille ensiarvoisen tärkeää, ja seuraamme tiiviisti Covid-19 pandemian kehitystä Suomessa ja Euroopassa sekä uusinta tutkimustietoa Covid-19 tartunnan mahdollisista vaikutuksista hedelmällisyyteen ja raskauteen. Fimean ja Valviran 24.3.2020 antaman ohjeistuksen sekä ESHRE:n suositusten mukaisesti ajoimme varotoimenpiteenä kaikki hedelmöityshoidot alas klinikoillamme pääsiäiseen mennessä.

Tähän asti kertyneen tiedon mukaan Covid-19 ei ole erityisen vaarallinen lisääntymislääketieteen kannalta. Nykytiedon valossa ei ole näyttöä siitä, että koronavirus tarttuisi siittiöiden, munasolujen tai alkioiden välityksellä.* Tähän astisen kokemuksen perusteella näyttää myös siltä, että raskaana olevien riski saada vakava koronavirustauti ei ole suurempi kuin muilla saman ikäisillä naisilla. Nykytiedon valossa ei ole myöskään näyttöä siitä, että koronavirus aiheuttaisi sikiövaurioita.** Tähän mennessä julkaistujen tapausraporttien mukaan ei ole selkeää näyttöä siitä, että infektio siirtyisi äidiltä vauvalle raskausaikana tai synnytyksessä. Virusta ei ole myöskään löydetty COVID 19 infektoituneiden raskaana olevien naisten lapsivedestä, napanuoran verinäytteestä, vastasyntyneen nielunäytteestä, genitaalien nesteistä/emättimen floorasta tai rintamaidosta.*** Nämä kaikki seikat huomioon ottaen, lääketieteellistä syytä välttää raskaaksi tuloa koronaviruksen takia ei ole.

Perustuen ESHRE:n 23.4.2020 antamaan uuteen suositukseen, Covid-19 tartuntojen valtakunnalliseen laskuun, suunniteltuun riskienhallintaan sekä tartuntojen estämisen ohjeistukseen, olemme päättäneet jatkaa hedelmöityshoitoja Ovumian klinikoilla tiukkoja hygieniaohjeita sekä erityisiä varotoimenpiteitä noudattaen. Näillä toimilla pyrimme varmistamaan, että asiakkaidemme on turvallista asioida klinikoillamme. Lue lisää käytännöistämme Covid-19-pandemian aikana. Tutustuthan myös toimintaohjeeseemme pandemian aikana vastaanotolle tuleville sekä oirekuvakyselyyn.

Koronarokotuksen jälkeen ei tarvita enää varoaikaa

THL uuden päivityksen mukaan raskaus ei ole este koronarokotukselle. Kertyneen nykytiedon perusteella rokotteen ottamiselle ei ole estettä. Nykyisen tiedon mukaan millään rokotteella ei ole todettu heikentävää vaikutusta hedelmällisyyteen. Edelleenkään korovirusrokotteen kaikkia vaikutuksia munasoluihin, siittiöihin ja alkioon ei vielä täysin tunneta. 

Rokotteiden valmistajat suosittelevat varotoimenpiteenä naisille raskauden ehkäisyä kahden kuukauden ajan. Rokotteiden käyttöönoton jälkeen on kuitenkin saatu uutta tietoa, jonka mukaan rokote on turvallinen raskautta yrittäville ja raskaana oleville. Tämän tiedon pohjalta eri sairaanhoitopiirien lapsettomuuspoliklinikat ovat päivittäneet ohjeistuksiaan koskien koronarokotetta ja hedelmällisyyshoitoja. Näitä ohjeistuksia noudatamme mekin. 

THL:n uusimman linjauksen mukaan rokotteen voi ottaa raskautta suunniteltaessa tai raskausaikana. Hedelmöityshoitoja ei tarvitse siirtää rokotteen vuoksi. 
THL:n ohje

Tällä hetkellä Suomessa käytössä olevat koronarokoteet opettavat elimistöä muodostamaan vasta-aineita koronavirusta vastaan. Kertyneen tiedon valossa ei ole viitteitä siitä, että nämä vasta-aineet aiheuttaisivat ongelmia raskaaksi tulemiselle tai raskaana olleessa.  Maailmalla (Yhdysvallat ja Iso-Britannia) rokotetaan jo raskaana olevia naisia.  Myös Suomessa rokotetaan riskiryhmiin kuuluvia raskaana olevia naisia. Kuitenkin raskaana olevien rokottamisesta on edelleenkin niukasti kokemusta ja systemaattista tutkimustietoa. Eläinkokeiden perusteella rokotteen ei ole osoitettu aiheuttavan haittaa sikiölle. Kaikilla rokotteilla voi olla haittavaikutuksia. Useimmat rokotteiden haittavaikutukset ovat lieviä ja ohimeneviä, kuten punoitusta pistokohdassa, kuumeilua tai lihas- ja päänsärkyä.

Suosittelemme kaikkia asiakkaitamme ottamaan koronarokotuksen ja jatkamaan rokotusohjelman loppuun.

Suosittelemme asiakkaistamme keskustelemaan tarvittaessa hoitavan klinikan/lääkärin kanssa koronarokotteen vaikutuksesta omaan hedelmällisyyshoitoonsa.

Linjaukset perustuvat eurooppalaisiin suosituksiin lapsettomuushoidoista (ESHRE), sekä THL:n, HUS:n Teratologisen tietopalvelun suosituksiin sekä PSHP:n PGH:n suosituksiin.

Lämpimästi tervetuloa, pysytään terveenä!

 

Ovumia Helsinki

Hoitajapuhelimemme on auki ma-pe klo 8.15-15.00. Nettiajanvarauksen kautta voit varata ajan lääkärin ensikäynnille joko Skype-vastaanotolle tai klinikalle. Ajanvaraukset myös puhelimitse p. 020 747 9314.  Lämpimästi tervetuloa!

TOIMINTAMME COVID-19-INFEKTIOTILANTEESSA:

  • Teemme kaikkia hedelmöityshoitoja terveille ja oireettomille matalan riskin potilaille.
  • Useimmat vastaanottoajat on mahdollista toteuttaa digivastaanottona Skypen välityksellä. Olet myös tervetullut klinikalle. Katso toimintaohjeet klinikalle saapumisesta sekä oirekuvakysely.
  • Vastaamme mielellämme kysymyksiin: p. 020 747 9314, info.helsinki@ovumia.fi

Ovumia Tampere

Hoitajapuhelimemme on avoinna ma-pe klo 8.15-15.00. Voit varata ajan nettiajanvarauksemme kautta tai soittamalla p. 020 747 9310. Lämpimästi tervetuloa!

TOIMINTAMME COVID-19-INFEKTIOTILANTEESSA:

  • Teemme kaikkia hedelmöityshoitoja terveille ja oireettomille matalan riskin potilaille.
  • Useimmat vastaanottoajat on mahdollista toteuttaa digivastaanottona Skypen välityksellä. Olet myös tervetullut klinikalle. Katso toimintaohjeet klinikalle saapumisesta sekä oirekuvakysely.
  • Vastaamme mielellämme kysymyksiin: p. 020 747 9310, info@ovumia.fi

Ovumia Jyväskylä

Klinikkamme on auki normaalisti. Varaa aika nettiajanvarauksemme kautta tai puhelimitse p. 020 747 9313.

TOIMINTAMME COVID-19-INFEKTIOTILANTEESSA:

  • Teemme kaikkia hedelmöityshoitoja terveille ja oireettomille matalan riskin potilaille.
  • Useimmat vastaanottoajat on mahdollista toteuttaa digivastaanottona Skypen välityksellä. Olet myös tervetullut klinikalle. Katso toimintaohjeet klinikalle saapumisesta sekä oirekuvakysely.

Toimintaohjeet koronaviruspandemian aikana vastaanotolle tuleville – näin vältämme tartuntoja toimipisteissämme

  • Klinikalle saa tulla vain terveenä ja oireettomana. (Tärkeää: katso oirekuvakysely täältä.)
  • Ylimääräisten saattajien käyntejä klinikalla tulee välttää. Epidemian aikana lapset eivät saa tulla klinikalle.
  • Kun saavut vastaanotolle, saavu ajoissa, mutta älä tule “liian ajoissa” viettämään aikaa odotustiloihin.
  • Klinikalle tullessasi saat meiltä nenä-suusuojaimen, jota sinun tulee käyttää klinikalla asiointisi ajan. Desinfioi ensin kätesi, aseta nenä-suusuojain kasvoillesi ja pese ja desinfioi kätesi välittömästi tämän jälkeen. Älä koskettele nenä-suusuojainta tämän jälkeen.
  • Muista hyvä käsihygienia klinikalla asioidessasi!
  • Kerro aikaa varatessasi mahdollisista kontakteista COVID-19-kantajaan tai sairastuneeseen, sekä matkoista viimeisten 14 vrk aikana ennen hoidon aloitusta. Informoi klinikkaa heti, jos sinulla klinikalla käynnin jälkeen ilmenee COVID-19-infektion oireita (kuume, yskä).
  • Jos sinä tai puolisosi sairastutte Covid-19 infektioon hoidon aikana, hoito keskeytetään. Ilmoita meille sairastumisesta.
  • Jos klinikan henkilökunta sairastuu, eikä suunniteltua käyntiä voida toteuttaa, klinikalta otetaan yhteyttä.
  • Pidä mahdollisuuksien mukaan turvaväli muihin asiakkaisiin odotustiloissa.

Oirekuvakysely****

Kun olet aloittamassa hoitoa klinikoillamme, käy läpi seuraavat kysymykset ja valmistaudu vastaamaan niihin. Jos vastaat johonkin kohtaan kyllä, ota yhteyttä klinikkaasi ennen hoidon aloitusta tai klinikalle saapumista.

  1. Oletko ollut sairaana viimeisen kahden viikon aikana (14 pv)?
  2. Onko sinulla kuumetta (yli 37,5°C)?
  3. Onko sinulla yskä?
  4. Onko sinulla kurkkukipua?
  5. Oletko menettänyt haju- tai makuaistisi?
  6. Oletko ollut tekemisissä henkilön kanssa, jolla on joku/joitakin yllä mainituista oireista?
  7. Oletko matkustanut kotimaassa tai ulkomailla alueella, jossa on korkea riski Covid-19 infektiolle?
  8. Työskenteletkö sairaalassa/hoivakodissa tai terveydenhuollon palvelujen tuottajan palveluksessa?
  9. Oletko ollut tekemisissä henkilön kanssa, jolla on COVID-19 tartunta?
  10. Onko sinulla diagnosoitu COVID-19?
  11. Asutko samassa taloudessa sellaisen henkilön kanssa, jolla on diagnosoitu COVID-19 tai jolla on COVID-19 oireita (kuume, yskä, hajuaistin menetys) ?
  12. Onko sinulla vakava sairaus, kuten diabetes, hengityselinten sairaus, krooninen munuaistauti tms?

Kuinka vähennämme infektioriskiä klinikoillamme?

  • Olemme töissä vain täysin terveenä. Ulkomailta palaavat ovat kotona karanteenissa 14 vrk.
  • Emme kättele. Huolehdimme kaikki omalta osaltamme myös hyvästä käsihygieniasta pesemällä käsiä säännöllisesti ja huolellisesti.
  • Käytämme klinikalla kokoaikaisesti nenä-suusuojainta tai visiiriä.
  • Pyrimme pitämään metrin turvavälin niiltä osin kuin se on mahdollista.
  • Olemme poistaneet hygieniasyistä kaiken turhan irtaimiston odotusauloista (esim. lasten lelut ja aikakauslehdet).
  • Olemme lisänneet toimipisteisiin käsidesipisteitä.
  • Klinikoillamme on käynnissä tehostettu siivous ja pintojen desinfiointi.
  • Koko henkilökuntamme on jatkuvasti tietoinen viimeisimmistä ohjeista koronaviruspandemiaan liittyen.

Lähteet:
*)www.Eshre.eu. Eshre News and Statements. Assisted reproduction and Covid 19. A statement from ESHRE for phase 1. 17. April 2020).
**) (rcog.org.uk, Coronavirus (COVID-19) Infection in pregnancy. Information for healthcare professionals. Version 8: published 17 April 2020)
***) (rcog.org.uk, Coronavirus (COVID-19) Infection in pregnancy. Information for healthcare professionals. Version 8: published 17 April 2020., Lin Qiu et al. Sars-COV-2 is not detectable in the vaginal fluid of women with severe COVID-19 infection Clnical Infectious Diseases ciaa375, https://doi org/10.1093/cid/ciaa375).
****) Following  the ART Triage questionnaire from ESHRE’s guidance on recommencing ART treatments. 23.4.2020.

←  Takaisin