Ovumia aloittaa webinaarit munasolujen lahjoittamisesta

Oletko miettinyt, mitä munasolujen luovuttaminen tarkoittaa käytännössä? Mitä se vaatii ja kuka lahjoitettuja munasoluja tarvitsee?

Näihin ja moniin muihin kysymyksiin saadaan vastaus munasolujen lahjoittamista käsittelevässä webinaarissa. Ovumian ensimmäisessä verkkoseminaarissa asiantuntijoina ovat hedelmöityshoitolääkärit Maria Tuominen ja Candido Tomás sekä lahjoittajien omahoitajana toimiva kätilö Ninni Wäre.

Webinaarissa esitellään kaikki lahjoittamiseen liittyvät perusasiat prosessista korvauksin sekä osapuolten oikeuksiin ja velvollisuuksiin.

Suomessa tehdään vuosittain satoja hoitoa lahjamunasoluilla, mutta tarve on suurempi. Pula lahjasoluista rajoittaa hoitojen määrää.

Monelle lahjoitettu munasolu on viimeinen keino saada lapsi. Toisaalta lahjamunasoluhoitojen tulokset ovat hyviä: 55–60 prosenttia vastaanottajista tulee raskaaksi jo ensimmäisestä yrityksestä. Neljä viidestä pariskunnista saa lahjamunasolusta kauan toivomansa lapsen.

Lahjoittaminen tuottaa suurta iloa

Lahjoittaminen tuottaa suurta iloa myös lahjoittajille sekä hoitoihin osallistuvalle henkilökunnalle.

– Ihailen sitä, miten pyyteettömästi lahjoittajat antavat tuntemattomille ihmisille mahdollisuuden lapseen, sanoo naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Maria Tuominen Ovumian Helsingin-klinikalta.

Ovumia on järjestänyt lahjamunasoluhoidoista tietoiskuja klinikoillaan aiemminkin, mutta verkossa on mahdollisuus tavoittaa entistä useampi aiheesta kiinnostunut. Ovumia siirsi pian koronaepidemian alettua osan hoitoihin ja lahjoituksiin liittyvistä haastatteluista ja vastaanotoista verkkoon, mikä on osoittautunut toimivaksi ratkaisuksi.

– Se on ollut luontevaa, ja siitä on tykätty kovasti. Potilaat ja lahjoittajat ovat kotonaan tutussa ympäristössä. Voi vaikka samalla juoda kahvia, eikä tarvitse pukeutua hienosti. Keskustelukin on ehkä rennompaa kuin perinteisellä vastaanotolla, kertoo kehitysjohtaja, LT Candido Tomás.

Tarkoitus on, että myös webinaareja jatketaan koronan jälkeenkin. Osallistuminen ei velvoita mihinkään, ja sen voi tehdä myös nimimerkillä.

Ovumia on lahjamunasoluhoitojen edelläkävijä ja vastaa niistä yli 70 prosentin osuudella Suomessa. Ovumiassa arvioidaan, että pian joka kymmenes lapsi syntyy hedelmöityshoitojen avulla ja varsinkin lahjamunasoluhoitojen merkitys kasvaa.

Lue myös:
Munasolujen lahjoittaminen on ollut minulle yllättävän helppoa

←  Takaisin