Tehy-lehti: munasolun lahjoittaja on usein hoitaja

Terveydenhuollon ammattilaiset ja alan opiskelijat ovat ahkerimpia munasolujen luovuttajia.

Uusin Tehy-lehti (2/2021) kirjoittaa lahjamunasoluhoitojen yleistymisestä ja siitä, kuinka lahjoittajia tarvitaan yhä enemmän.

Esimerkkihenkilönä on sairaanhoitajaksi opiskeleva lähihoitaja Mirka Lievonen, 22, joka on luovuttanut munasoluja Ovumia Jyväskylässä jo neljä kertaa. Hän kuuli mahdollisuudesta klinikassa työskentelevältä kummitädiltään.

– Halu auttaa heräsi heti, kun tämä tuli puheeksi. Jos voin tehdä jotakin lapsettomien auttamiseksi, teen sen mielelläni, Lievonen kertoo lehdessä.

Ovumian luovuttajista joka neljäs työskentelee terveydenhuollossa. Toinen neljännes on opiskelijoita, heistäkin merkittävä osa valmistuu alalle.

– Alalla työskentelevillä on ehkä keskimääräistä enemmän tietoa lapsettomuudesta ja hedelmöityshoidoista. Pistäminen on heille tuttu toimenpide, ja auttamishalua löytyy, miettii Ovumian Jyväskylän-klinikan vastaava lääkäri Anna Kivijärvi Tehy-lehdessä.

Ovumia on lahjamunasoluhoitojen edelläkävijä ja vastaa yli 70 prosentista luovutetuilla munasoluilla tehtävistä hoidoista Suomessa.

Kuka sopii munasolun luovuttajaksi?

Munasolujen luovutus kasvatuksesta keräykseen vie noin kuukauden. Opiskelunsa vuoksi Mirka Lievonen on voinut sopia vastaanottokäynnit joustavasti.

Aluksi ehdokkaan soveltuvuus luovuttajaksi tutkitaan tarkasti. Luovuttajan pitää olla normaalipainoinen ja tupakoimaton eikä hänellä saa olla perinnöllisiä sairauksia tai tarttuvia tauteja, kuten hiviä tai hepatiittia.

– Mutta esimerkiksi migreeni, allergia tai hoidossa oleva kilpirauhasen vajaatoiminta ei estä luovuttamista, Kivijärvi sanoo.

Luovuttaja keskustelee lääkärin ja usein myös terapeutin tai psykologin kanssa munasolun luovuttamiseen liittyvistä psykologisista ja eettisistä kysymyksistä. Lääkärin kanssa puhutaan oikeudellisista asioista.

Hedelmällisyys varmistetaan ultraäänellä ja amh-verikokeella, joka kertoo muna-sarjareservistä eli paljonko naisella on jäljellä munarakkuloita, joissa munasolut sijaitsevat.

Lue koko Tehy-lehden artikkeli täältä.

←  Takaisin