Lasten syntymä on luonnollinen osa elämää. Voi tuntua uskomattomalta, että lähes joka viidennellä parilla on ongelmia lastensaannissa. Näin ollen Suomessa on useita kymmeniä tuhansia pariskuntia, joilla on haasteita toivotun raskauden saavuttamisessa.
Hedelmällisyysongelmat näyttävät kasvavan yhteiskunnassa tasaisesti. Yleisen sosiaalisen trendin mukaisesti lastensaantia siirretään yhä myöhemmäksi. Ikä onkin tärkeimpiä hedelmättömyyttä aiheuttavia tekijöitä. Naisten hedelmällisyys alkaa laskea jo 30 ikävuodesta eteenpäin ja lasku jyrkkenee 37 ikävuoden jälkeen. Nyt tiedetään, että myös miesten siittiöiden laatu laskee vuosien kuluessa. Sekä naisten että miesten hedelmällisyyden lasku on kuitenkin hyvin yksilöllistä. Osaan hedelmättömyyden syistä, kuten tupakointiin ja merkittävään yli- tai alipainoon, voi myös itse vaikuttaa.
Hedelmättömyys on hyvin henkilökohtainen ja arkaluontoinenkin ongelma, joka saattaa vaikuttaa pariskunnan keskinäisiin suhteisiin ja arkipäiväiseen elämään. Ellei lasta haluavan pariskunnan raskaus ole alkanut vuoden yrittämisen jälkeen, kannattaa ottaa yhteyttä lääkäriin ja selvittää mahdolliset syyt. Lapsettomuuteen on useita syitä ja se saattaa johtua yhtä lailla miehestä kuin naisesta tai useammista syistä. Naisten hedelmättömyyden syitä ovat mm. ovulaatiohäiriöt, munatorvien läpäisevyysongelmat, endometrioosi tai kohtuun liittyvät ongelmat. Miehillä hedelmättömyyttä saattavat aiheuttaa synnynnäiset geneettiset muutokset, kromosomivirheet tai sukupuolielimen patologiat, mutta monet syyt ovat selvittämättä ja edellyttävät lisätutkimuksia. Noin 15 % tapauksissa selkeää syytä ei löydy.
Ovumian hedelmöityshoitoklinikka tarjoaa kaikkia hedelmättömyyshoidon menetelmiä ja teknologioita erinomaisin tuloksin. Noin 80% pariskunnista saa toivomansa lapsen, kun oikeat hoidot suoritetaan. Yleisimpiä hoitomuotoja ovat:
- IUI-keinohedelmöitys eli inseminaatio – pestyt siittiöt ruiskutetaan sopivana aikana ohuen katetrin avulla kohtuonteloon
- IVF-koeputkihedelmöitys – naisen munasolut kehitetään stimulaatiolääkkeillä, kerätään munasarjoista ja hedelmöitetään miehen siittiöillä elimistön ulkopuolella eli laboratoriossa
- ICSI eli mikrohedelmöitys – miehen vaikean hedelmättömyyden yhteydessä yksittäinen siittiö ruiskutetaan ohuella neulalla suoraan munasolun sisään
- TESA – ellei miehen siemennestenäytteestä löydy siittiöitä, ne voidaan kerätä kiveksistä ja viedä naisen munasoluun
- Alkioiden erikoisviljelyt laboratorio-olosuhteissa
- Alkioiden pakastus ja säilyttäminen
- Hoidot lahjoitetuilla siittiöillä, munasoluilla ja alkioilla
- Siittiöiden ja munasolujen pakastaminen ja säilyttäminen myöhempää käyttöä varten
- Yksittäisen geenivirheen alkiodiagnostiikka eli PGD (preimplantation genetic diagnosis) auttaa pareja, joilla tiedetään olevan riski saada vakavasta perinnöllisestä sairaudesta kärsivä lapsi.
- Alkion kromosomimateriaalin määrän tutkimus (PGS) auttaa erityisesti niitä potilaita, joilla on toistuvia keskenmenoja, useita tuloksettomia hedelmöityshoitoja tai jotka ovat yli 35-vuotiaita. Alkion kromosomimateriaalin määrän tutkimuksen avulla vältytään turhilta alkionsiirroilta ja päästään parhaimmillaan jopa 70 % raskaustuloksiin.
Jokaisen lapsen syntymä on ihme. Ovumian kokeneen ja moniammatillisen tiimin työn tuloksena on syntynyt yli 14 000 lasta. Ilo lapsesta kuuluu kaikille!
Lue lisää hoitomenelmistä ja lapsettomuustutkimuksista, sekä varaa aikasi ensikäynnille!
Voit myös varata ajan hoitajan maksuttomaan hedelmällisyysneuvontaan, tällä pääset keskustelemaan eri vaihtoehdoista hedelmällisyyden lisäämiseksi.