• fi
    • sv
    • en
    • de

Lahjasiittiöiden valinta hedelmöityshoitoihin (IUI, inseminaatio, IVF, ICSI)

”Olen insinööri, opiskelija, taiteilija, muusikko. Olen avoin, ulospäinsuuntautunut, herkkä, musikaalinen, tarkka, huumorintajuinen, kiltti, rohkea. Vanhempani ja isovanhempani ovat korkeakoulun käyneitä. Unelma-ammattini oli lapsena astronautti. Valokuvani ja käsialanäytteeni ovat ohessa.”

Suomalaisella hedelmöityshoitoklinikalla saattaa kokea pettymyksen, kun sanotaan, että lahjoittajista kerrotaan vain pituus, silmien ja hiusten väri, ja etninen alkuperä. Klinikan kanta perustuu hedelmöityshoitolakiin, jossa sanotaan lahjasukusoluista yksiselitteisesti:

”Hedelmöityshoidon tuloksena syntyvän lapsen ominaisuuksiin vaikuttaminen valikoimalla sukusoluja sallittu vain… hoitavan lääkärin tulee valita sukusolut, joiden luovuttaja muistuttaa ulkonäöltään syntyvän lapsen asianomaista vanhempaa, jollei hoitoa saavan tahdosta muuta johdu. …Luovuttajasta saadaan terveystarkastuksen yhteydessä kerätä ja tallentaa …tarkoitusta varten tietoja, jotka kuvaavat luovuttajan ihon, silmien ja hiusten väriä, pituutta ja etnistä alkuperää. Luovuttajasta ei saa kerätä muita kuin tässä … tarkoitettuja tietoja.”

Lisäksi sukusolujen valikointia saa tehdä vakavan sairauden vaaran vuoksi.

Suomalaiset siittiönlahjoittajat ovat taatusti yhtä mukavia, koulutettuja, lahjakkaita, fiksuja ja energisiä ihmisiä kuin ulkomaiset lahjoittajat. Heistä ei vain kerätä sellaisia tietoja, koska niitä ei saa antaa eteenpäin. Klinikoilla saatetaan olla välikädessä, kun ulkomaisista spermapankeista pystyy saamaan sellaista tietoa, jota lain mukaan ei saisi paljastaa.

”Haluan auttaa ihmisiä saamaan ne lapset, joita he toivovat. Toivottavasti lahjastani on apua!”

Lahjasiittiöitä tarvitsevat parit ja itselliset naiset tuntevat varmasti ennen hoitoja hämmennystä ja epävarmuutta. Tulevan lapsensa hyvän elämän eteen tekisivät kaikki aivan mitä vain. Lahjoittajan valinta tuntuu hoitojen alkaessa sellaiselta konkreettiselta asialta, johon pystyisi itse vaikuttamaan, ja jolla selkeästi olisi vaikutusta lapsen elämään.

”Toivon sinulle kaikkea hyvää. Ole aina rehellinen itsellesi. Odotan uteliaana ehkä tapaavani sinut joskus.”

Vanhemmiksi jo tulleet tietävät, että lapset ovat aina omanlaisiaan. Vaikka joitakin piirteitä voi nähdä periytyneen vanhemmilta tai isovanhemmilta, on lapsi oma sekoituksensa taustastaan ja ympäristöstään, ja elää elämää aivan omalla tavallaan. Geneettinen tausta näyttäytyy lapsen kokonaisuuteen verrattuna hyvin pieneltä asialta. Ehkäpä suomalainen lainlaatija on ollut oikeassa siinä, ettei lahjoittajan tarkoilla tiedoilla ole kuitenkaan niin paljon merkitystä. Niin siittiöiden kuin munasolujen lahjoitusprosessi tarkoittaa joka tapauksessa sitä, että lahjoittaja on kiltti, kunnollinen, auttavainen, muita ajatteleva, energinen, rohkea ja kykenevä sitoutumaan. Ja varta vasten ajatellut juuri sukusolujensa vastaanottajaa. Minusta tämä riittää takaamaan lapselle parhaan mahdollisen taustan.

Lainaukset:
Vapaa yhdistelmä ja käännös erään tanskalaisen spermapankin lahjoittajien kuvauksista.
22.12.2006/1237 Laki hedelmöityshoidoista.

←  Takaisin