Lapsettomuuspelon kanssa paininut Eevi Teittinen: ”Kun sain tietää hedelmällisyyskatsastuksesta, halusin siihen heti”

Blogissaan lapsettomuuspelostaan avoimesti kertonut Eevi Teittinen sai kuulla hedelmällisyyskatsastuksesta ja lähti selvittämään omaa hedelmällisyystilannettaan heti. Teittisen mukaan totuus on hyvä kohdata silloin, kun asioihin on vielä mahdollista vaikuttaa.

Personal trainerina, hyvinvointivaikuttajana ja bloggaajana nykyisin työskentelevä entinen fitnessurheilija Eevi Teittinen, 29, avautui viime vuoden puolella blogissaan lapsettomuuden pelostaan. Teittistä huoletti, oliko kolme vuotta kestänyt tarkkaan säännelty kisaelämä voinut jättää jälkensä hänen hedelmällisyyteensä.

– Lapsettomuuspelon laukaisi oikeastaan uusi parisuhde. Oli selkeää, että haluan perheen, mutta aloin miettiä, onko se oikeastaan enää mahdollista ja että olenko pelannut korttini väärin. Olin kuullut niin monilta kisanneista ongelmista, että pelkäsin saman käyvän itselleni.

Teittinen kertoo alkaneensa turhautua, kun viimeisistä kisoista oli kulunut aikaa yli vuosi, eikä hän ollut vieläkään täysin palautunut. Kuukautisrytmi palasi lopulta säännölliseksi noin vuosi sitten, mikä loi naiselle uskoa, että asiat ovat paremmin. Pisimmillään Teittisen kuukautiset olivat katkolla kuusi kuukautta.

Kuukautisten palaamisesta huolimatta pelko lapsettomuudesta ei hävinnyt kokonaan. Kun Teittinen sai kuulla, että hedelmällisyyskatsastuksen avulla on mahdollista saada lisätietoa omasta hedelmällisestä tilanteestaan, hän ei viivytellyt.

– Kun sain tietää tällaisesta [hedelmällisyyskatsastuksesta], halusin siihen heti, Teittinen toteaa.

Katsastus hälvensi pelkoa

Päätös katsastukseen lähtemisestä oli Teittiselle helppo, sillä proaktiivisen naisen mielestä totuuden pakoilu on turhaa.

– Halusin tietää mahdollisista ongelmista heti, jotta voin alkaa suhtautua siihen, että mitäs sitten? Mitä aiemmin asian selvittää, sen parempi. Jos asiaa venyttää ja venyttää, niin siinä voikin lopulta käydä niin, että ”kunpa olisin tullut aiemmin”.

Hedelmällisyyskatsastuksen jälkeen Teittinen pystyi huokaisemaan ainakin osittain helpotuksesta. Mitään hälyttävää ei hänen kohdaltaan löytynyt.

Teittinen kertoo saaneensa hedelmällisyydestään myös sellaista tietoa, josta hänellä ei ollut ollut aiemmin mitään käsitystä.

– Jotkut asiat olivat aika kovaakin faktaa. Oikeasti se ikä on vaan sellainen asia, että ei se siitä miksikään muutu, Teittinen sanoo.

– Kyllä siinä selkiytyi, mitkä ovat realiteetit. Jos lapsia haluaa, ratkaisuja pitää tehdä.

Teittisen kohdalla katsastus hälvensi pelkoa, mutta ei iän mukanaan tuomaa painetta lastenhankintaan.

– Vaikka itsestä tuntuu, että on valmis, lisäksi parisuhteen ja toisenkin pitäisi olla valmis. Asia ei ole niin yksinkertainen.

Fitnesskisaamiseen lisää puhetta hedelmällisyydestä

Teittisen mukaan hedelmällisyysseikka ei ole naisten fitnesskisaamisessa tarpeeksi esillä. Hän näkee tämän ongelmallisena.

– Monilla miesvalmentajilla ei ole asiasta käryäkään. Laji on kyllä mennyt todella paljon eteenpäin viimeisten vuosien aikana, mikä on positiivista. Ongelmat tulevat siinä mielessä vähenemään, mutta toisaalta laji kasvaa koko ajan, että miten sitten tästä asiasta tullaan pitämään huolta, en tiedä. Tietoisuus ja ymmärrys – niitä ainakin voidaan kasvattaa.

Teittistä mietityttää erityisesti lajin nuoret harrastajat, joilla perheen perustaminen ei välttämättä ole käynyt vielä mielessäkään. Häntä huolestuttaa, että he saattavat tulevaisuudessa katua joitakin tehtyjä valintoja.

– Sen takia pitää ottaa oma itsensä huomioon ja kantaa vastuu siinä hetkessä, eikä sitten, kun ei pystytä enää tekemään mitään. Koska me olemme yksilöitä, joillakin asiat menevät hyvin, mutta kaikilla ei. Jokaisen pitää osata tiedostaa omat riskit ja vaaranpaikat.

Teittisen mukaan fitnesskisaamisessa kuukautisten poisjääntiä pidetään alhaisesta rasvaprosentista johtuen normaalina. Yleinen käsitys on, että kuukautiset myös palaavat ennalleen.

– Sitten ihmetellään, kun ne eivät palaakaan tai saattavat palatakin, mutta ongelmat eivät sitä kautta edes välttämättä vielä näy.

Vaihtoehtojen kuuleminen, näkeminen ja kohtaaminen

Vaikka aktiivi kisaura on Teittisellä takana, nainen treenaa edelleen säännöllisesti ja elää terveellisesti. Kuukautisten poisjääntiin hän ei enää ole valmis. Tulevana vuotena Teittinen aikoo keskittyä pääasiassa omien valmennusten kehittämiseen sekä toiminnan laajentamiseen. Lisäksi häntä tullaan näkemään luentopuolella tuttujen hyvinvointi- ja treeniaiheiden parissa.

Vaikka kaikkiin asioihin ei voi vaikuttaa, Teittinen uskoo, että lapsettomuuden ennaltaehkäisyn kannalta tärkeää on lisätä tietoisuutta eri vaihtoehdoista sekä kuulla, nähdä ja kohdata nämä vaihtoehdot oikeasti. Hedelmällisyyskatsastusta hän pitää hyvänä esimerkkinä tällaisesta.

Teittinen kertoo pohtineensa paljon myös ennakoivan munasolupakastuksen mahdollisuutta.

– Jos tietää, että perheen haluaa ja ikää alkaa tulla, eivätkä asiat etene, niin on se todella hyvä vaihtoehto, Teittinen päättää.

Eevi Teittinen, 29

Bloggaaja, hyvinvointivaikuttaja ja personal trainer
Voitti SM-kultaa ensimmäisistä bikini fitness -kisoistaan alle 160 senttisten sarjassa vuonna 2015
Nähty myös tv-ohjelmissa Fitnesspäiväkirjat, Tanssii tähtien kanssa ja Fort Boyard
Kilpailee keväällä Nelosella nähtävässä Selviytyjät Suomi -ohjelmassa
Asuu Turussa
Puoliso UFC-ottelija Teemu Packalén

Ovumia on Pohjoismaiden johtava hedelmöityshoitoklinikkaketju. Asiakkaillemme on syntynyt jo yli 12 000 vauvaa. Lapsettomuuden tutkimuksen ja hoidon lisäksi palveluihimme kuuluvat lapsettomuuden ennaltaehkäisy ja hedelmällisyyden säilyttäminen. Klinikkamme sijaitsevat Tampereella, Helsingissä, Jyväskylässä ja Tallinnassa. Sydämellisesti tervetuloa!

Teksti: Anna-Maija Kakkonen, Ovumia

 

Lue lisää:

←  Takaisin