Lapsettomuus koskettaa niin naisia kuin miehiäkin – mutta miehet kokevat usein olevansa näkymätön osa lapsettomuushoitoprosessia. Lapsettomuuden syy voi kuitenkin olla naisessa, miehessä tai molemmissa yhtä aikaa – ja oli syy mikä tahansa, mies tarvitsee tukea siinä missä nainenkin. Perheen perustaminen on aina kahden kauppa.
Lapsettomuuteen liittyvät asiat ovat tyypillisesti niitä, joista puhutaan saunailloissa vasta ihan viimeisissä löylyissä, jos silloinkaan. Siinä missä naiset löytävät vertaistukea netistä tai ystäväpiiristään, mies saattaa tuntea olevansa informaation ja tuen suhteen pimennossa. Puhumattomuus saattaa purkautua suruna, voimattomuuden tunteina tai itsesyytöksinä.
Kun pariskunta saapuu Ovumian vastaanotolle, kontakti luodaan heti kättelyssä sekä naiseen että mieheen, onhan miehen rooli perheen perustamisessa puolet. Vastaanotolle varataan runsas tunti, jotta aika riittää sekä naisen että miehen terveydentilan kartoittamiseen, tarvittaviin tutkimuksiin ja mahdollisten jatkotoimenpiteiden suunnitteluun. Kaikki hoitoihin liittyvät päätökset tehdään perustellusti ja asiakkaita kuunnellen, eikä mitään tarvitse päättää heti. Hoitojen alettuakin saa aina halutessaan ottaa aikalisiä.
Miehen hoitopolku on suoraviivaisempi kuin naisen. Ensimmäinen askel on tyypillisesti siemennesteanalyysi, jonka avulla voidaan poissulkea siittiöihin liittyvät ongelmat. Näyte voidaan ottaa kotona tai klinikalla, ja siitä tutkitaan laboratoriossa siemennesteen tilavuus ja happamuus sekä siittiöiden määrä ja liikkuvuus. Lisäksi tarkistetaan, onko siittiöiden pinnalle tarttunut vasta-aineita.
Jos siemenneste osoittautuu normaaliksi, muita tutkimuksia miehelle ei yleensä tarvita. Se, että kaikki on kunnossa, on yleensä helpottava tieto, sillä sperman laatuun saattaa liittyä piilossa olevia pelkoja. Jos näytteessä ilmenee sperman huono laatu, tilanne voi olla miehelle täysi yllätys, sillä oireita ei useinkaan ole ollut. Toisaalta yksi näyte ei vielä ole luotettava, joten ennen kuin päätetään jatkotoimenpiteistä, voidaan tarvita toinen näyte.
Alentunutta siittiötuotantoa voivat selittää fyysiset seikat kuten tulehdukset, krooniset sairaudet, geneettiset tai hormonaaliset syyt. Jatkotoimenpiteet suunnitellaan aina tapauskohtaisesti, ja ne voivat sisältää kliinisen tutkimuksen, verikokeita ja ultraäänitutkimuksen. Jos siittiöitä ei löydy ensinkään, harkitaan joko klinikalla paikallispuudutuksessa, tai toisaalla leikkaushoitona toteutettavaa kivesbiopsiaa. Vaikka analyysin tulos ei olisikaan täydellinen, ei kannata vaipua epätoivoon – niin kauan kuin siittiöitä on olemassa, niitä on mahdollista käyttää hoidoissa. Ja vaikka siittiöitä ei näytteestä löytyisi, niitä voidaan kerätä kiveksistä.
On myös hyvä muistaa, että miehen hedelmällisyys on aina kytköksissä naiseen: vaikka sperman laatu olisi alentunut, hyvä munasolu saattaa pystyä korjaamaan siittiöiden vaurioita ja alkionkehitys voi tapahtua normaalisti. Perheen perustaminen on kahden kauppa siis jo alkiotasolla.
Jos pariskunta etenee lapsettomuushoitoihin, niistä koituva stressi voi ulottua myös mieheen. Hoitoihin liittyvät aikataulutetut yhdynnät saattavat tuntua stressaavilta, ja huolta voi herättää oma suoriutuminen. Toivon ja pettymyksen kierre rasittaa kumpaakin osapuolta, ja parisuhdekin voi olla koetuksella. Toisaalta useat pariskunnat hitsautuvat entistä tiiviimmin yhteen lapsettomuushoitojen aikana. Apua tullaan hakemaan yhdessä, yhteisen tulevaisuuden vuoksi, ja halu sitoutua toiseen korostuu.
Ovumiaan voi aina tulla testauttamaan hedelmällisyytensä tilanteen, vaikka vauva ei olisi lähitulevaisuuden suunnitelmissa.
Siemennesteanalyysin voi varata helposti soittamalla klinikalle, tai verkkoajanvarauksen kautta.
Ajanvaraus on mahdollista tehdä sivuillamme. Helsingissä on tarjolla myös lauantai ja arki-ilta aikoja.
Saat lisätietoja ja ajan voit varata myös soittamalla Ovumian ajanvaraukseen arkisin klo 8.15-15.00.
Ovumia Helsinki 020 747 9314
Ovumia Tampere 020 747 9310
Ovumia Jyväskylä 020 747 9313
Ovumia Kuopio 017 263 1700
Matalan kynnyksen keskusteluapua on myös tarjolla Ovumian tuki- ja terapiapalveluissa.