• fi
    • sv
    • en
    • de

Miksi painosta on puhuttava?

“Miksi tästä pitää aina puhua?”

Näin potilaat usein vastaavat, kun lapsettomuuslääkäri nostaa ylipainon ja laihduttamisen tarpeen esille vastaanotolla. Reaktio on ymmärrettävä ja inhimillinen. Joku tunkeutuu kutsumatta yksityisalueelle, kun samaan aikaan mediassa ja yhteiskunnassa käytävässä keskustelussa painoon liittyvistä terveysriskeistä on puhuttu kyllästymiseen saakka.

“Kyllä nämä asiat jo tiedetään”, moni ajattelee tuskastuneena.

Tämä on osittain totta. Moni tietää esimerkiksi, että ylipainolla on vaikutusta hormonitoimintaan ja tätä kautta kuukautisten mahdolliseen poisjääntiin. Kaikille ei kuitenkaan ole selvää, että korkea BMI (Body Mass Index) saattaa nostaa myös hedelmöityshoitojen epäonnistumisen riskiä (Kudesia ja muut 2018; Rittenberg ja muut 2011). Vaikuttaviksi tekijöiksi on esitetty muun muassa munasolujen heikompaa laatua ja vähäisempää määrää sekä ongelmia alkion kohtuun kiinnittymisessä. Täyttä konsensusta ylipainon vaikutuksesta hoitojen onnistumiseen ei kuitenkaan ole (Lan ja muut 2017).

BMI = Body mass index, paino (kg)/pituus (m) x pituus (m)

“Sinä ja minä olemme samalla puolella.”

Lääkärin arvioidessa hoitojen vaikuttavuutta on paino yksi tekijä, joka on otettava huomioon osana kokonaisuutta. Kokonaisuuteen kuuluu myös paljon muuta, kuten naisen ikä. Mikäli lääkäri näkee laihduttamisen tarpeellisena tai raskauden todennäköisyyttä edesauttavana, pitää hänen kommunikoida tämä potilaalle. Joissakin tapauksissa on mahdollista, että jo 5-10 %:n painonlasku riittää (Clark ja muut 1995; Pandey ja muut 2010).

Painoon liittyvät asiat ovat monesti henkilökohtaisia, herkkiä ja vaikeita. Kissan nostaminen pöydälle voi siksi tuntua ikävältä. Ikävämpää olisi kuitenkin jättää asiat kertomatta. Antaa potilaalle epätotuudenmukainen kuva mahdollisuudesta saada oma lapsi. Rasittaa asiakasta niin henkisesti kuin ajallisestikin, vaikka tiedossa olisi, että painon pudottaminen saattaisi auttaa. Tämä olisi väärin potilasta kohtaan.

Tämän vuoksi meidän terveydenhuollon ammattilaisten pitää puhua painosta.

Hyvä uutinen on se, että monesti ylipaino ei estä kokonaan hoitojen aloittamista ja yrittämistä. On kuitenkin lääkärin velvollisuus tarjota paras saatavilla oleva tieto potilaan päätöksenteon tueksi. Me Ovumiassa haluamme kuulla ja tukea sinua ratkaisuissasi, mutta emme ummistaa silmiämme vaikeaksi koettujen asioiden edessä. On tärkeää muistaa, että sinä ja minä olemme samalla puolella ja että meillä on yhteinen tavoite: Saada aikaan uusi elämä.

Viitteet

  1. Clark AM, Ledger W, Galletly C, Tomlinson L, Blaney F, Wang X, Norman RJ. Weight loss results in significant improvement in pregnancy and ovulation rates in anovulatory obese women. Hum Reprod. 1995; 10: 2705-12.
  2. Kudesia R, Wu H, Hunter Cohn K, Tan L, Lee JA, Copperman AB, Yurttas Beim P. The effect of female body mass index on in vitro fertilization cycle outcomes: a multi-center analysis. J Assist Reprod Genet. 2018 Aug 21. doi: 10.1007/s10815-018-1290-6.
  3. Lan L, Harrison CL, Misso M, Hill B, Teede HJ, Mol BW, Moran LJ. Systematic review and meta-analysis of the impact of preconception lifestyle interventions on fertility, obstetric, fetal, anthropometric and metabolic outcomes in men and women. Hum Reprod. Vol. 32, No. 9 pp. 1925-1940, 2017.
  4. Pandey S, Pandey S, Maheshwari A, Bhattacharya S. The impact of female obesity on the outcome of fertility treatment. J Hum Reprod Sci. 2010 May-Aug; 3(2): 62-67. doi: 10.4103/0974-1208.69332.
  5. Rittenberg V, Seshadri S, Sunkara SK, Sobaleva S, Oteng-Ntim E, El-Toukhy T. Effect of body mass index on IVF treatment outcome: an updated systematic review and meta-analysis. Reprod Biomed Online. 2011 Oct; 23(4): 421-39. doi: 10.1016/j.rbmo.2011.06.018.

Artikkelin teksti:
Anna Kivijärvi
Candido Tomás
Anna Pulkkinen
Hanna Paju
Anna-Maija Kakkonen

←  Takaisin