Munasolujen luovuttajaksi kaveriporukalla

Kun asuin vielä viime vuoden puolella Kuopiossa eräs ystäväni lähti munasolujen luovuttajaksi.
Sitä ennen en ollut edes kuullut koko aiheesta, mutta nyt asia tuli koko ystäväpiirimme tietoisuuteen.
4 kaverin porukkamme innostui lähtemään myös mukaan munasolujen lahjoitukseen.

Ensimmäinen lääkärin tapaaminen jännitti kyllä, kun ei tiennyt vielä, miten kaikki menee, mutta lääkäri Paulan selkeä kertomus luovuttamisen etenemisestä vahvisti päätöstä lähteä luovuttajaksi.
Ensimmäisellä kerralla kaikki hieman jännitti. Miten sujuu pistäminen? Sattuuko munasolujen keräys?
Pelot osoittautuivat kyllä ihan turhiksi, sillä kaikki on sujunut todella hyvin. Pistokset eivät tuntuneet miltään ja munasolujen keräyskin on ollut itselleni kivuton toimenpide.

Tärkein syy lähteä luovuttajaksi on ollut halu auttaa. Olen kokenut, että jos näin pienellä panostuksella voi toteuttaa jonkun toisen suuren haaveen, niin ei se ole millään lailla itseltä pois.
Muutamat ystäväni ovat kysyneet enkö halua itse lapsia, mutta ei tämä sitä mahdollisuutta vie pois. Luovuttaminen ei vaikuta omaan hedelmällisyyteeni lainkaan.

Itselläni on jo toinen luovutuskerta takana ja kaikki sujui jos mahdollista, niin vieläkin helpommin kun asiat olivat jo tuttuja.
Ovumian Kuopion klinikalla on aina ollut rento ja hyvä tunnelma. Olen kokenut oloni aina rennoksi ja turvalliseksi. Aina on painotettu, että ei ole tyhmiä kysymyksiä ja kaikkeen on saanut vastauksen ja asioita on kerrattu, jotta kaikki on selkeää. Lääkäri Paula ja hoitajat ovat olleet oikein ihania ja ystävällisiä ja klinikalle on aina mukava mennä.

Muille, jotka miettivät luovuttajaksi ryhtymistä voin sanoa, että kannattaa mennä ensitapaamiseen klinikalle, siellä käydään tarkasti läpi koko prosessi ja siinä kohtaa päätös on helppo tehdä.
Parasta luovuttamisessa on tieto, että voi olla suureksi avuksi jonkun lapsihaaveen toteuttamisessa.

– Venla Riikonen
kirjoittaja on luovuttanut munasoluja Ovumia Kuopion klinikalla.

←  Takaisin