• fi
    • sv

Nainen, ethän unohda säännöllisiä gynekologisia tarkastuksia opiskelujesi päätyttyä?

Monilla nuorilla naisilla säännöllinen gynekologinen tutkimus hoituu kuin itsestään opiskelijaterveydenhuollon kautta. Kun opiskelut päättyvät ja työelämän hektinen karuselli iskee päälle, on kalenteriin hyvä laittaa muistutus seuraavasta gynekologikäynnistä.

Sukupuolielämän alettua gynekologinen tutkimus on suositeltavaa tehdä noin joka toinen vuosi, vaikka oireita ei olisi. Kun 30 ikävuotta tulee täyteen, tarkastuksessa voi käydä useamminkin. Epämääräiset oireet ovat aina syy hakeutua lääkärin vastaanotolle pikimmiten.

Ovumialla gynekologinen tutkimus kestää tyypillisesti 20-30 minuuttia. Tutkimuksen aikana naistentautien erikoislääkäri tarkastaa ja tunnustelee sisäiset ja ulkoiset sukupuolielimet, tekee ultraäänitutkimuksen sekä tutkii rinnat. Mikäli asiakas on kiinnostunut tietämään hedelmällisyystilanteensa, voidaan tutkimukseen liittää Hedelmällisyyskatsastus. Hedelmällisyyskatsastuksesta voit lukea lisää täältä.

Lääkäri ottaa gynekologisen tutkimuksen yhteydessä tarvittaessa myös PAPA-kokeen. Ovumialla vaihtoehtona tai lisänä PAPA-kokeelle on HPV (human papilloma virus) -testi, jonka käyttö kohdunkaulan syövän seulonnassa on lisääntynyt. PAPA-kokeessa kohdunkaulalta, kohdun suulta sekä emättimestä otetut irtosolunäytteet paljastavat syövän ja sen esiasteet, kun taas HPV-testi kertoo niin sanottujen korkean riskin papilloomavirusten olemassaolon. Pitkittyneen korkean riskin HPV-virusinfektion tiedetään olevan yhteydessä kohdunkaulan syövän kehittymiseen. Testituloksen ollessa negatiivinen, on solumuutosten riski huomattavasti pienempi ja PAPA-koe voidaan ottaa mahdollisesti harvemmin.

Sekä kohdunkaulan syöpä että rintasyöpä ovat nuorten naisten keskuudessa harvinaisia. Ensimmäinen kehittyy hyvin hitaasti 7-15 vuoden aikana ja tyypillinen ikä sairastua on 30-44 vuotta (Kaikki Syövästä Syöpäjärjestöt). PAPA-koe ja/tai HPV-testi kannattaa tehdä 25 ikävuodesta eteenpäin 2-5 vuoden välein, sillä ajoissa löydetyt syövän esiasteet sekä varhaisvaiheen syövät voidaan hoitaa lähes sataprosenttisesti. Mikäli nainen tietää omaavansa perinnöllisen alttiuden gynekologisiin syöpiin tai rintasyöpään, kannattaa tarkastuksessa käydä vuosittain.

Työtä ihmiseltä ihmiselle

Opiskeluiden päätyttyä myös ehkäisy on monelle naiselle edelleen ajankohtainen asia. Osa pohtii, onko hormonaalisen ehkäisyn korvaaminen jollain toisella, itselleen sopivammalla vaihtoehdolla mahdollista, kun taas osalle lapsenhankintasuunnitelmat ovat edenneet siihen pisteeseen, jossa pohditaan, onko hormonaalista ehkäisyä järkevää enää jatkaa. Ovumialla lääkäri kertoo sinulle tarpeidesi mukaan joko ehkäisyn lopettamisesta tai auttaa sinua löytämään juuri sinulle sopivan ehkäisymuodon.

Sukupuolitautitesteihin sinut ohjataan tiettyjen oireiden kohdalla. Voit tulla sukupuolitautitesteihin myös silloin, kun oireita ei ole. Tämä on yleistä, kun uusi suhde alkaa. Myös oireettomilta löytyy tauteja, joista yleisimmät ovat klamydia ja tippuri. Klamydia on tärkeää hoitaa ajoissa, sillä pitkittyneellä infektiolla voi olla ikäviä jälkiseuraamuksia. Naisella hoitamaton klamydiainfektio voi johtaa munanjohdinvaurioon, jolloin riski lapsettomuuteen ja kohdunulkoiseen raskauteen kasvaa.

Gynekologimme vastaanotolla mikään kysymys ei ole myöskään liian pieni tai suuri kysyttäväksi. Meille on sydämen asia luoda sinulle turvallinen ja lämminhenkinen ympäristö, jossa voit kokea pystyväsi puhumaan mistä tahansa mieltäsi askarruttavasta asiasta. Me tiedämme, että tutkimus on harvalle vuoden kohokohta ja monia se jännittää. Me myös muistamme tämän, kun sinä astut sisään tutkimushuoneeseen. Me haluamme tehdä työmme ihmiseltä ihmiselle.

Sinun seksuaali- ja lisääntymisterveytesi on iso osa hyvinvointiasi, joten muistathan pitää siitä hyvää huolta. Myös työelämän hektisessä pyörityksessä.

Olet lämpimästi tervetullut Ovumiaan gynekologin vastaanotolle! Palvelemme sinua ammattitaidolla ja suurella sydämellä!

Soita ja varaa aika gynekologille:

Ovumia Helsinki 020 747 9314
Ovumia Tampere 020 747 9310
Ovumia Jyväskylä 020 747 9313
Ovumia Kuopio 017 263 1700

Nettiajanvaraus ›

←  Takaisin