• fi
    • en

On monenlaisia perheitä ja tapoja tulla raskaaksi – lapsi on aina yhtä toivottu

Vuoden alkajaisiksi tuli tieto, että syntyvyyden lasku taittui viime vuonna ja kääntyi jopa prosentin nousuun HUS-alueella. Tätä osattiin ennakoida meillä Ovumiassakin jo syksyllä. Niin vilkasta on ollut hedelmöityshoitojen ja raskausajan palveluiden kysyntä koronasta huolimatta – tai ehkä juuri siksi.

Iloisia uutisia on siis saatu monessa perheessä. Tämä työ on erittäin palkitsevaa myös meille. Paras palaute työstä on se, että ihmiset tulevat raskaaksi ja lähettävät kiitoskortteja.

On ihanaa saada vauvojen kuvia. Odotan ja toivon kovasti, että pääsen taas näkemään lapsia, kun tilanne suinkin sallii.

Onnistumiset jäävät parhaiten mieleen. Joskus asiakas voi tulla raskaaksi ensimmäisestä hoidosta, vaikkei sitä olisi uskaltanut odottaa. Hauskin tapaus on ehkä se, kun lapsettomuustutkimuksen ensimmäisellä käynnillä todettiin, että ohhoh, potilas onkin jo raskaana.

Tietynlainen jatkuvuus on myös kiva asia. Saan tutustua potilaisiin ja seurata heidän vaiheitaan koko hoitoprosessin ajan ja vielä sen jälkeenkin, jos he tulevat yrittämään toista lasta.

Suvaitsevainen ilmapiiri

Erityislisänsä tuo se, että meillä tehdään paljon lahjamunasoluhoitoja, jotka ovat vasta alkaneet julkisella puolella. Tämä lisää työn monipuolisuutta ja kiinnostavuutta. Ovumia on tässä edelläkävijä.

Lisääntymislääketiede on dynaaminen ja kehittyvä ala, se kasvaa Suomessa ja maailmalla kovasti. Läpimurtoja tulee koko ajan. Vaikka 20 vuotta on lyhyt aika, siinäkin ajassa menetelmät ovat kehittyneet merkittävästi.

Koen, että klinikallamme on avoin ja suvaitsevainen ilmapiiri. Koko henkilökunnan aito suhtautuminen välittyy toivottavasti myös potilaillemme.

Meille kaikenlaiset asiakkaat ovat tervetulleita. Hoidamme nais–mies-pareja, itsellisiä naisia, naispareja ja kumppanuusvanhempia. On monia erilaisia tapoja tulla vanhemmaksi, ja ajattelen, että kaikki myös ansaitsevat sen. Erilaiset perheet ovat iso rikkaus, ja lapsi on yhtä toivottu kaikille.

Tämä kirjo tuo sisältöä työhön ja se on positiivista ja mukavaa. Koen itsekin olevani positiivinen ja ihmisläheinen ja toivon että siitä on iloa potilaille.

Minulle onnellisuus syntyy arjen hetkistä, mökkeilystä, ulkoilusta koiran kanssa, joogasta tai vapaa-ajasta perheen kanssa. Äänikirja, hyvä ruoka – elämässä kannattaa jättää tilaa asioille, jotka tuottavat iloa.

Palkitseva ammatti

Tiesin lukioikäisestä asti haluavani lääkäriksi. Olin kiinnostunut ihmisen biologiasta ja aloin opiskella sitä Helsingin yliopistossa. Eniten kiinnosti kehitysbiologia, joka on juuri tätä meidän alaamme.

Kun hakeuduin lääketieteelliseen tiedekuntaan Turkuun, naistentaudit oli vahva suuntautumisvaihtoehto. Jo opiskelemaan lähtiessä ajattelin, että haluaisin tehdä lapsettomuushoitoja.

Ykkösvaihtoehto oli silti opiskeluaikana kirurgia. En kuitenkaan koskaan lähtenyt erikoistumaan kirurgiaan, vaikka ehdin olla siellä töissäkin.

Se oli koko ajan selvää, että naistentaudeista lapsettomuushoidot kiinnostivat eniten. Hedelmöittyminen, elämän alkaminen ja raskauden kulku sekä lääketiede ja teoria taustalla on todella mielenkiintoista. Tämä on iloinen ja tosi positiivinen ala verrattuna moneen muuhun lääketieteen alaan.

Olen aika suunnitelmallinen, ja ehkä senkin vuoksi tykkään aikatauluista ja tästä meidän alastamme enkä niinkään päivystystyöstä. Mietimme usein jo etukäteen seuraavaa hoitoa ja tulevia potilaita.

Lahjamunasoluhoidot lisääntyvät

Lahjamunasoluhoidot ja munasolujen luovutus varmasti yleistyvät tulevina vuosina. Ilo on aina suuri, sillä lahjasoluista syntyy maailman odotetuimpia lapsia.

On mukava tehdä töitä myös lahjoittajien kanssa. Ihailen sitä, että he antavat täysin pyyteettömästi tuntemattomille ihmisille mahdollisuuden lapseen. Se on minusta todella hienoa.

Me lääkärit olemme usein perfektionisteja. Joskus on vaikea hyväksyä, ettei raskaus onnistu tai se vaatii todella pitkiä hoitoja. Itse toivoisin kaikille onnistunutta raskautta mahdollisimman nopeasti. Jos raskaus menee kesken, sitä pettyy itsekin ja myötäelää vastoinkäymisissä ja se on tässä työssä raskasta.

Raskauden yrittäminen kannattaa aloittaa mahdollisimman aikaisin. Sanon aina nuorille joilla on raskaustoive, että älkää odottako liian pitkään, sillä ikä on merkittävä tekijä raskauden onnistumisessa. Jos on mahdollista yrittää alle 35-vuotiaana, yrittäkää.

Varsinkaan yli 40-vuotiaana hoitoihin hakeutumista ei kannata viivytellä yhtään.

Kirjoittaja on naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Ovumian Helsingin-klinikalla.

←  Takaisin