Ennakoiva munasolujen pakastus

Varaa aika

Haaveiletko lapsesta, mutta et ihan vielä?

Munasolujen pakastaminen on moderni tapa mahdollistaa raskaus omilla munasoluilla myöhemmin, mikäli tämä hetki ei tunnu oikealta perheen perustamiselle.

 

Oletko harkinnut ennakoivaa munasolujen pakastamista, mutta et tiedä mistä lähteä liikkeelle?

Soita suoraan lähimmälle klinikallesi, me autamme!


Helsinki
Tampere Kuopio Jyväskylä

Lisääntyminen ei ole tasa-arvoista

Naisen hedelmällisyyden kannalta elintärkeä munasolu on ihmisen suurin solu. Syntymähetkellä tytöllä on munasarjoissaan noin miljoona varhaisvaiheen munasolua. Naisen elämän aikana suurin osa munasoluista kuitenkin kuolee ja kun nainen saavuttaa hedelmällisen iän kuukautisten alkaessa, on munasoluja jäljellä enää noin 400 000. Naisen hedelmällisen iän aikana kaikista munasoluista vain noin 300 – 500 kypsyy ja irtoaa ovulaation yhteydessä ja niistä vain muutama hedelmöittyy, johtaa raskauteen ja lapsen syntymään. Naisen hedelmällisyys päättyy jo useita vuosia ennen varsinaista vaihdevuosi-ikää, joka on suomalaisilla naisilla keskimäärin 51 vuotta. Esimerkiksi säännöllinen kuukautiskierto ei siis ole tae hedelmällisyydestä naisen ikääntyessä.

Ihmisen lisääntyminen onkin hyvin epätasa-arvoista, kun naisen tilannetta verrataan mieheen. Miehellä uusia siittiöitä muodostuu lähes koko elinajan, mutta naisen hedelmällinen ikä on rajallinen. Naisen hedelmällisyys lähtee laskemaan jo 30 ikävuoden jälkeen ja lasku kiihtyy nopeasti 35 ikävuoden jälkeen.  Yksilöllinen vaihtelu on kuitenkin suurta. Hedelmällisyys alenee iän myötä munasolujen määrän vähentyessä ja munasolujen laadun heiketessä. Samalla riski keskenmenoihin ja sikiön kromosomipoikkeavuuksiin kasvaa.

Tiesitkö, että hedelmällisyyttä voidaan tutkia?

Emättimen kautta tehtävän kohdun ja munasarjojen ultraäänitutkimuksen avulla munasarjoista voidaan laskea ja arvioida munarakkuloiden lukumäärä (antral follicle count, AFC) ja verikokeella voidaan tutkia Anti-mullerian hormonin (AMH) -taso, joka kuvaa jäljellä olevan munasoluvaraston määrää. Ultraäänitutkimuksella arvioidaan myös kohdun rakennetta. Kun lisäksi huomioidaan naisen ikä, saadaan kohtuullisen hyvä arvio naisen hedelmällisyydestä.

 

Varaa aika hedelmällisyys-katsastukseen

 

Ennakoiva munasolujen pakastus säilyttää hedelmällisyytesi

Munasoluja on jo vuosia pakastettu lääketieteellisistä tai sairauksista johtuvista syistä hedelmällisyyden säilyttämiseksi. Tällaisia syitä ovat esimerkiksi munasarjoja vahingoittavat syöpähoidot, vaikea endometrioosi tai tietyt autoimmuunisairaudet, joiden hoito voi ennenaikaisesti heikentää munasoluvarastoa.

Hedelmällisyyden säilyttämiselle voi olla tarvetta myös muista syistä. Pakastamalla omia munasoluja alle 35-vuotiaana nainen voi saada lisäaikaa esimerkiksi sopivan kumppanin löytämiseen, jolloin mahdollisuus omaan geneettiseen lapseen säilyy pidempään. Parisuhteessakin eläville naisille voi tulla erinäisistä syistä tarve harkita munasolujen ennakoivaa pakastusta. Tarkoituksena onkin antaa hieman lisäaikaa perheen perustamiselle.

Miten munasolujen ennakoiva pakastus tapahtuu?

Pakastusprosessi alkaa hedelmällisyyskatsastuksen tai ensikäynnin kautta lääkärin vastaanotolta. Tutkimuksissa käydään läpi arvio hedelmällisyydestä ja lääkäri kertoo munasolujen ennakoivaan pakastukseen liittyvän hoidon kulun yksityiskohtaisesti. Munasolujen pakastusta harkitsevat naiset tapaavat usein myös Ovumian psykoterapeutin, jonka kanssa käydään läpi asiaan liittyviä psykologisia näkökulmia. Neuvonnassa käydään läpi myös hedelmöityshoitoihin liittyvää suomalaista lainsäädäntöä (Hedelmöityshoitolaki ja Kudoslaki).

Munasolujen pakastukseen tähtäävässä kuukautiskierrossa munasarjojen munasolutuotantoa vauhditetaan hormonilääkkeillä noin 10-14 päivän ajan, jonka jälkeen munasolut kerätään pakastettavaksi. Hoidon kulku on samanlainen kuin koeputkihedelmöityksessä (IVF), mutta munasaolupakastuksessa hedelmöitys jätetään myöhempään ajankohtaan. Munasolujen keräys on kaikkineen noin 30 minuuttia kestävä toimenpide, jota ei tarvitse pelätä.

Pakastettujen munasolujen käyttäminen

Nainen tapaa lääkärin itse tai yhdessä puolison kanssa. Pakastetut munasolut sulatetaan ja hedelmöitetään puolison tai spermapankista valitun luovuttajan siittiöillä. Onnistuneeen hedelmöityksen jälkeen yksi kehittynyt alkio siirretään kohtuun 2-5 päivän kuluttua hedelmöityksestä. Alkio voidaan siirtää kohtuun joko luonnollisessa kuukautiskierrossa ovulaation jälkeen tai jos omaa ovulaatiota ei tule, kohtu voidaan hormonilääkityksellä valmistella alkionsiirtoon. Hoidossa saadut muut hyvälaatuiset alkiot pakastetaan myöhempää käyttöä varten.

Munasolujen pakastus­menetelmä

Alkioiden pakastaminen on jo pitkään käytössä ollut ja paljon tutkittu laboratoriotekniikka. Munasolujen pakastaminen on alkiopakastusta monimutkaisempi prosessi, koska munasolu on suurikokoinen ja sen ainutlaatuinen geneettinen informaatio on hauraampi kuin alkioissa. Pakastusmenetelmien kehittymisen myötä voidaan koeputkihedelmöityshoitoja pakastetuilla munasoluilla tarjota nyt rutiinisti.

Munasolujen pakastus vaatii hedelmöityshoitolaboratoriolta erityistä panostusta ja jatkuvaa taitojen ylläpitämistä, jotta hoitotulokset pysyvät hyvällä tasolla. Munasolut pakastetaan vitrifikaatiotekniikalla eli hyvin nopealla jäähdytyksellä nestemäiseen typpeen -196 asteen lämpötilaan. Munasolujen säilytysaika pakastettuna ei vaikuta hoitojen lopputulokseen.

Kuinka suuri mahdollisuus on tulla raskaaksi pakastetuilla munasoluilla?

Naisen ikä pakastushetkellä ja pakastettujen munasolujen määrä vaikuttavat hoidon onnistumiseen. Jos 30-34 -vuotiaalla naisella on pakastettuna noin 20 munasolua, hyvän raskauden ja syntyvän lapsen todennäköisyys on yli 80 %. Mitä korkeampi naisen ikä on pakastushetkellä, sitä enemmän munasoluja saatetaan tarvita onnistuneen raskauden turvaamiseksi. Toisaalta on hyvä muistaa, että lapsen syntymään voi riittää yksikin munasolu.

Ovumiassa on pitkä kokemus luovutettujen munasolujen pakastuksesta, sulatuksesta ja käytöstä hedelmöityshoidoissa ja hoitotulokset pakastetuilla ja tuoreilla munasoluilla ovat yhtä hyvät. On kuitenkin tärkeä tiedostaa, että munasolujen ennakoivalla pakastuksella emme voi taata alkavaa raskautta ja lapsen syntymää eikä raskauden suunnittelua pidä koskaan jättää pelkästään pakastettujen munasolujen varaan.

Olen kiinnostunut munasolujen ennakoivasta pakastuksesta – miten etenen?

Ota rohkeasti yhteyttä Ovumian lähimpään klinikkaan! Ovumian hedelmällisyyskatsastus on hyvä lähtökohta ennakoivasta munasolujen pakastuksesta kiinnostuneelle naiselle.

Lue lisää blogistamme

Varaa aika hedelmälli­syys­katsastukseen!

Varaa aika