Hedelmällisyyden testaaminen – miten ja miksi?

Hedelmällisyys pohdituttaa usein etenkin silloin, kun lasta ei yrityksestä huolimatta kuulu tai ikää alkaa tulemaan eikä elämäntilanne vielä mahdollista perheen perustamista. Hedelmällisyyteen vaikuttavat monet asiat, kuten ikä, elintavat, geenit ja sairaudet. Vaikka hedelmällisyyttä voi siis pyrkiä edistämään esimerkiksi terveellisillä elämäntavoilla, on hedelmällisyyden taso kaikilla yksilöllinen.

Huoliin on kuitenkin olemassa helppo ratkaisu: hedelmällisyyden testaaminen. Hedelmällisyyttä kannattaa tutkia ennemmin liian aikaisin kuin liian myöhään. Jos lasta on yritetty jo hetki, eikä raskaustesti näytä odotuksista huolimatta positiivista, on hyvä varmistaa mistä ongelma voi johtua. Mikäli puolestaan elämäntilanne ei vielä salli perheen perustamista ja vuosien vieriessä iän vaikutus hedelmällisyyteen huolettaa, on hyvä varmistaa hedelmällisyyden tila, mikä tuo mielenrauhaa ja auttaa perhesuunnittelussa.

Oli tilanne kumpi tahansa, hedelmällisyystutkimuksella saatu luotettava tieto hedelmällisyydestä vähentää stressiä ja sen myötä saattaa jo yksin parantaa raskautumisen todennäköisyyttä.

Varaa aika hedelmällisyyden katsastukseen

Miten hedelmällisyyttä tutkitaan?

Hedelmällisyyttä voidaan tutkia ultraäänitutkimuksen tai verikokeen avulla. Ultraäänitutkimuksessa tutkitaan munasarjojen kokoa sekä lasketaan munarakkuloiden määrää. Munarakkuloinen määrä on verrannollinen raskaaksi tulemiseen, mitä enemmän niistä muodostuvia munasoluja on, sitä todennäköisempää on luonnollinen raskaus.

Verikokeen avulla mitataan munasarjojen toiminnallista kuntoa. AMH-verikoe otetaan kuukautiskierron alkupuolella ja sen osoittama anti-mullerian-hormonin määrää kertoo kuinka paljon naisen munasarjoissa on pieniä, varhaisia munarakkuloita.

AMH-mittausta suositellaan yli 35-vuotiaille, endometrioosia sairastaville tai sellaisille henkilöille, joiden äidillä on vaihdevuodet alkaneet aikaisin, noin 40 ikävuoden paikkeilla.

Ota rohkeasti yhteyttä ja kysy lisää hedelmällisyyden tutkimisesta!

Ota yhteyttä