• fi
    • sv
    • en
    • de

Inseminaatio

Varaa aika

Inseminaatio

Inseminaatio on usein ensimmäinen hoitomuoto miehestä johtuvaan tai selittämättömään lapsettomuuteen. Inseminaatiossa siemennestenäytteestä erotellut parhaat, liikkuvat siittiöt viedään ohuella katetrilla naisen kohtuonteloon ovulaation ajankohtana, ja hedelmöittyminen tapahtuu naisen elimistössä. Koska inseminaatiossa hedelmöitys tapahtuu luonnollisessa ympäristössä eli munanjohtimessa, ainakin toisen munanjohtimen täytyy olla avoin. Tämän voi tarvittaessa selvittää munanjohdinten aukiolotutkimuksella (HSSG, Hysterosonosalpingografia). Inseminaation onnistuminen edellyttää myös, että siemennestenäytteessä on käsittelyn jälkeen riittävästi liikkuvia siittiöitä, muussa tapauksessa vaihtoehtona on koeputkihedelmöitys.

Inseminaatio voidaan tehdä joko luonnollisessa kuukautiskierrossa mahdollisimman lähellä ovulaation ajankohtaa tai yhdistettynä lääkkeelliseen munasolun kypsytyshoitoon. Luonnollisen kierron inseminaatio ajoitetaan kotona tehtävällä ovulaatiotestillä, joka mittaa virtsan LH-hormonin pitoisuutta. Parhaat tulokset inseminaatiossa yleensä saavutetaan, kun inseminaatioon yhdistetään hormonilääkitys. On kuitenkin tärkeää seurata hoitoa asianmukaisesti sen varmistamiseksi, ettei munasarjoissa kehity liian monta munarakkulaa, mikä lisää monisikiöraskauden riskiä. Ihanteellinen määrä on 1–2 kypsää munasolua. Munarakkulan kypsytyshoidossa eli ovulaation induktiossa inseminaatio ajoitetaan ultraäänitutkimuksen perusteella. Inseminaatioita tehdään Ovumia Helsingissä ja Ovumia Kuopiossa sovittaessa myös lauantaisin.

Siemennestenäyte annetaan inseminaatiopäivänä ja se käsitellään pesumenetelmällä liikkuvien siittiöiden erottelemiseksi. Tällä tavoin siemennesteessä mahdollisesti olevia siittiövasta-aineita ja muita epäpuhtauksia saadaan vähennettyä ja siittiöiden liikkuvuutta ja hedelmöityskykyä parannettua. Siemennesteen pesukäsittely vähentää siemennesteessä mahdollisesti olevia siittiövasta-aineita ja muita epäpuhtauksia, ja parantaa siten myös siittiöiden liikkuvuutta ja hedelmöityskykyä. Inseminaatiossa voidaan joissakin tapauksissa käyttää myös ennalta pakastettua siemennestettä pakastettuja siittiöitä.

Inseminaatiohoidon onnistumistulokseen vaikuttavat ennen kaikkea naisen ikä, mutta myös siemennesteen laatu ja inseminaation ajoituksen onnistuminen. Onnistumisprosentti inseminaatiossa yhdistettynä hormonihoitoon on parhaimmillaan 10–20 prosenttia hoitokiertoa kohden. Inseminaatiohoitoja toistetaan yleensä muutaman kerran, minkä jälkeen on hyvä keskustella lääkärin kanssa mahdollisista muista hoitovaihtoehdoista. Tuloksettomien inseminaatiohoitojen jälkeen siirrytään yleensä koeputkihedelmöitys- eli IVF-hoitoon.

Lue lisää IVF-hoidosta.

Inseminaatio eli keinohedelmöitys vaihe vaiheelta

  1. Voidaan tehdä luonnollisessa kierrossa. Munasolun irtoaminen varmistetaan kotona tehtävällä ovulaatiotestillä. Jatko kuten kohdassa 3 ja 4.
  2. Vaihtoehtoisesti toteutetaan hormonihoito, jolla kypsytetään 1–2 munasolua: tablettilääkkeillä tai pistoksin stimuloidaan munarakkuloiden kasvua. Tarvittaessa ovulaatio aikaansaadaan hCG-hormonipistoksella. Seuranta on tärkeää: emättimen kautta tehtävä eli vaginaalinen ultraääniseuranta tehdään 1–3 kertaa hoitojakson aikana.
  3. Siemennestenäyte toimitetaan inseminaatiopäivän aamuna. Siemenneste käsitellään ja ruiskutetaan kohtuun myöhemmin samana päivänä.
  4. Raskaustesti 2 viikon kuluttua inseminaatiosta.
  5. Raskausultraääni 3 viikon kuluttua positiivisesta raskaustestistä.

Varaa aika ensikäynnille

Inseminaatiohoito lahjoitetuilla siittiöillä eli donorspermalla

Inseminaatiohoito voidaan toteuttaa myös lahjoitetuilla siittiöillä. Ovumialla on oma rekisteröityjen lahjoittajien spermapankki, josta saa suomalaisten lahjoittajien siittiöitä.

Halutessasi voimme myös tilata luovutettuja siittiöitä kansainvälisistä spermapankeista, European Sperm Bankista tai Cryosilta. Kun hedelmöityshoidossa käytetään luovutettuja sukusoluja, luovutettujen sukusolujen vastaanottajalle annetaan ennen hoidon alkua ns. lahjasoluneuvontaa. Lakisääteisessä lahjasoluneuvonnassa on tarkoituksena varmistua siitä, että hoitoon hakeutuva miettii lahjoitettujen sukusolujen käytön merkitystä kaikilta näkökannoilta ennen hoidon aloittamista. Lisätietoa hedelmöityshoitolaista täältä.

Lue lisää hoidoista luovutetuilla siittiöillä.

Miksi Ovumia?

  • Yli 25 vuoden kokemus hedelmöityshoidoista.
  • Ei jonoa hoitoon.
  • Laadukas laboratoriotyöskentely ja hyvät tulokset.
  • Tyytyväiset asiakkaat ja henkilökohtainen palvelu.
  • Käytettävissä oma, rekisteröityjen lahjoittajien spermapankki sekä mahdollisuus tilata spermaa kansainvälisistä spermapankeista.
  • Kilpailukykyiset hinnat.

Varaa aika ensikäynnille

Katso myös

Asian­tuntijamme

Mari
Sälevaara

LT, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri
Helsinki

    

Päivi
Joki-Korpela

LT, naistentautien ja synnytysten sekä lisääntymislääketieteen erikoislääkäri
Helsinki

  

Kati
Pentti

Vastaava lääkäri Tampere, LT, naistentautien ja synnytysten sekä lisääntymislääketieteen erikoislääkäri
Tampere

   

Johanna
Aaltonen

LT, naistentautien ja synnytysten sekä lisääntymislääketieteen erikoislääkäri
Tampere

  

Candido
Tomás

Kehitysjohtaja Tampere, LT, naistentautien ja synnytysten sekä gynekologisen endokrinologian erikoislääkäri
Tampere

    

Anna
Kivijärvi

Vastaava lääkäri Jyväskylä, LL, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri
Jyväskylä

  

Sami
Onoila

LL, naistentautien ja synnytysten sekä perinatologian erikoislääkäri, seksuaaliterapeutti (NACS)
Tampere

    

Hanna
de
Ruyter

LL, Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri,
Helsinki

  

Paula
Kuivasaari-Pirinen

Vastaava lääkäri, Kuopio, LT, naistentautien ja synnytysten sekä lisääntymislääketieteen erikoislääkäri
Kuopio

  

Heli
Lyytinen

Vastaava lääkäri Helsinki, LT, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri, lisääntymislääketieteen lisäkoulutus
Helsinki