Lahjasoluhoitojen yhteydessä annettavan neuvonnan tarkoituksena on tukea eri vaihtoehtojen harkinnassa sekä saada alkuun lahjasoluhoitoihin liittyvää tunneprosessointia ja pohdintoja. Neuvonnan tarkoituksena on myös selvittää, että hoitoon hakeutuvilla on asianmukainen käsitys hoidoista eikä hoidoille ole estäviä tekijöitä.
Neuvonnassa korostuu asian monimuotoisuus ja neuvonta sopeutetaan aina yksilöllisesti. On tärkeää, että kaikkien osapuolien – vastaanottajan tai vastaanottajaparin, lahjoittajan sekä hoidon tuloksena syntyvän lapsen ääni ja tarpeet tulevat kuulluiksi.
Tullessaan täysi-ikäiseksi lapsella on oikeus selvittää luovuttajan henkilöllisyys. Vaikka täysi-ikäinen nuori jonakin päivänä ottaisi yhteyttä sukusolulahjoittajaan, vanhemmuus ei muutu. Sukusolujen lahjoittaja ei ole lapsen vanhempi. Luovuttajalla ja hoidosta syntyneellä lapsella ei ole oikeuksia tai velvollisuuksia toisiaan kohtaan.
Lahjasoluneuvonnan keskeiset teemat:
- mahdollinen lapsettomuuskokemus ja geneettisestä lapsitoiveesta luopuminen
- mitä lahjasoluhoitoon lähteminen merkitsee: lapsettomuus-, hoito- ja menetyskokemusten läpikäyminen, uuteen vaiheeseen siirtyminen
- kiintymys lapseen, minkälaisia tunteita voi herätä lapsen synnyttyä
- lapsen kehitys ja identiteetti
- elämä lapsen kanssa, lapselle ja ulkopuolisille kertominen
- ajatukset vanhemmuudesta
- vertaistuki
Lahjasoluneuvonnan tavoitteena on tarjota turvallinen tila valmistautua henkisesti uuteen mahdollisuuteen.