Sekundäärinen lapsettomuus tarkoittaa ensimmäisen raskauden jälkeistä hedelmättömyyttä. Sekundäärinen lapsettomuus voi johtua monista eri syistä ja joskus syy jää osittain tuntemattomaksi.
Munarakkulan kypsymishäiriö
Yleisin naisesta johtuva lapsettomuus johtuu munarakkulan kypsymishäiriöstä. Häiriö johtuu monirakkulaisesta oireyhtymästä (PCOS), jossa munasarjat ovat monirakkulaiset. Esiintyvyys on 5-15 % naisista. Oireina on kuukautishäiriöt tai kuukautisten epäsäännöllisyys, liikakarvoitus ja akne. Sairauteen liittyy myös aineenvaihdunnan häiriöt, sillä insuliiniherkkyys on muuttunut. Insuliinipitoisuus on suurempi ja rasva-aineenvaihdunta muuttunut. Henkilöllä on siksi myös taipumus ylipainoon. Usein 5-10 % painonpudotus riittää ovulaatiohäiriön korjaamiseen, eikä muita hoitoja välttämättä tarvita.
Endometrioosi
Endometrioosi eli kohdun limakalvon sirottumatauti on toinen naisen yleisimmistä lapsettomuuden syistä. Endometrioosissa kohdun limakalvon kaltaista kudosta on myös kohdun ulkopuolella. Endometrioosia esiintyy noin 10 %:lla naisista. Endometrioosin oireita ovat kuukautiskivut, yhdyntäkivut, virtsaamis- ja ulostamiskivut sekä vuotohäiriöt. Endometrioosin kipuja lievitetään lääkkeillä, mutta niillä ei voi tautia kuitenkaan parantaa. Leikkaushoitoa harkitaan, jos kivut eivät laannu lääkkeiden avulla. Ensisijaisena vaihtoehtona lapsettomuuden hoidossa on koeputkihedelmöitys.
Poikkeava siemenneste
Miehen hedelmättömyys johtuu siemennesteen huonolaatuisuudesta tai siemensyöksyn ongelmista. Syitä siemennesteen poikkeavuuteen voi olla monia tai syytä ei aina löydetä. Tavallisimmin siemennesteeseen vaikuttaa immunologiset ongelmat, anatomiset poikkeavuudet, hormonaaliset häiriöt ja ympäristötekijät.
Selittämätön lapsettomuus
Selittäviä tekijöitä lapsettomuuteen, mukaan lukien sekundäärisen lapsettomuuden, voivat olla: alipaino, ylipaino, alkoholi, tupakointi, ravinto, ympäristömyrkyt tai psyykkiset tekijät. Lisätietoa elintapojen merkityksestä voit lukea hedelmällisyyden edistäminen -artikkelistamme. Lapsettomuutta voi myös selittää munanjohtimen toimintavika, ongelma alkion kiinnittymisessä, munasoluvika tai hedelmöitymisen tai alkion varhaisjakautumisen häiriö.
Lapsettomuustutkimus tuo avun sekundääriseen lapsettomuuteen
Aina kannattaa hakeutua lapsettomuustutkimuksiin, jos ongelmia esiintyy. Varsinkin yli 35-vuotiaan kannattaa hakeutua tutkimuksiin jo ennen vuoden yrittämistä. Tutkimuksiin kannattaa myös hakeutua, jos on sairastanut pahanlaatuisen taudin, tai terveyshistoriassa on ollut vatsanalueen leikkauksia tai tulehduksia. Myös tietyt lääkkeet voivat vaikuttaa miehen siemennesteen laatuun.
Varaa aika lapsettomuus-tutkimukseen
Lähteet: