Lapsettomuus-
hoidot
Jos raskaus ei ole alkanut 6 kuukauden yrittämisen jälkeen tai on tiedossa mahdollinen hedelmöityshoitoa vaativa muu syy suosittelemme, että varaatte ajan lapsettomuushoitojen ensikäynnille. Ovumiassa teitä palvelevat kokeneet ammattilaiset, ja käytössänne ovat tuoreimmat lapsettomuuden hoitomenetelmät.
Ovulaation induktiolla tarkoitetaan hormonaalisen hoidon avulla indusoitua ovulaatiota tai munasolun kypsymistä ja vapautumista. Hormonit voidaan antaa tablettien tai ihonalaisten injektioiden muodossa. Hoidon etenemistä seurataan ultraäänitutkimusten avulla muutaman päivän välein ja tarvittaessa hormoniverikokeilla. Tavoitteena on kypsyttää 1-2 hyvää follikkelia. Tällaista hoitoa tarvitaan, jos naisen kuukautiskierto on epänormaali. Jos naisen kuukautiskierto on ovulatiivinen, hormonaalista hoitoa voidaan käyttää tukemaan munarakkuloiden kehittymistä ja ovulaatiota. Voit lukea lisää ovulaation induktiosta täältä.
Keinohedelmöitys (inseminaatio, IUI) on toimenpide, jossa siemennestenäytteestä erotetut, parhaat liikkuvat siittiöt siirretään naisen kohtuonteloon ovulaation aikaan erityistä katetria käyttämällä. Inseminaatio on yleinen hoitomuoto miehestä johtuvassa hedelmättömyydessä, (jos ongelmat ovat lieviä ja haasteita on esim. spermasolujen määrässä, liikkuvuudessa tai muodossa) ja selittämättömän hedelmättömyyden hoidossa. Inseminaatio voidaan suorittaa naisen luonnollisen kuukautiskierron tai hormoniajasteisen ovulaation mukaan. Luonnollisen kuukautiskierron tapauksessa keinohedelmöitys ajoitetaan ovulaatiotestillä ja inseminaatio suoritetaan 24-36 tuntia positiivisen ovulaatiotestituloksen jälkeen. Voit lukea lisää inseminaatiohoidosta täältä.
Keinohedelmöitystä voidaan käyttää myös silloin, kun hoidossa tarvitaan luovutettua spermaa (kuten esimerkiksi itsellisiä naisia ja naispareja hoidettaessa). Ovumialla on oma spermapankki, jossa on rekisteröityjen, suomalaisten luovuttajien siittiöitä, mutta tarjoamme sinulle myös mahdollisuuden tilata siittiöitä European sperm Bankista tai Cryosista. Voit lukea lisää hoidoista luovutetuilla siittiöillä täältä.
IVF on tehokas hedelmöityshoito potilaille, jotka kärsivät endometrioosista tai munatorviongelmista tai kun hedelmällisyys on alentunut heikon spermanlaadun vuoksi. IVF-hoidosta hyötyvät usein myös ne potilaat, joiden hedelmättömyyden syy on epäselvä. Koeputkihedelmöityksessä nainen saa hormonaalista hoitoa, jonka tarkoituksena on kasvattaa useampi kuin yksi follikkeli ja kypsyttää niiden sisältämät munasolut hedelmöityskykyisiksi. Hoidon etenemistä seurataan ultraäänitutkimuksilla. Munasolut kerätään follikkeleista munasolujenkeräyksessä ja hedelmöitetään yhteisellä viljelymaljalla siittiösolujen kanssa. Yleensä noin 70 % munasoluista hedelmöittyy ja noin 30–50% hedelmöitetyistä munasoluista kehittyy hyvälaatuisiksi alkioiksi. Paras niistä valitaan tuorealkionsiirtoon ja loput hyvälaatuiset alkiot pakastetaan myöhempää pakastetun alkionsiirtoa varten. Voit lukea lisää IVF-hoidosta täältä.
Mikrohedelmöitystä käytetään miehestä aiheutuvan hedelmättömyyden hoidossa, jos siemennestenäytteen laatu on erittäin alhainen tai jos siemennesteen liikkuvuus on erityisen heikko. Menetelmää käytetään myös silloin, kun normaali IVF ei ole johtanut hedelmöitymiseen. Ennen ICSI-hoitoa nainen saa hormonihoitoa ja munasolut kerätään samalla tavalla kuin IVF-hoidossa. Siemennestenäytteestä erotetaan parhaat liikkuvat siittiöt hedelmöitystä varten. Mikrohedelmöityksessä hedelmöitystä autetaan viemällä aina yksi kypsä siittiö kypsään munasoluun ohuen lasineulan avulla. Munasolujen hedelmöittymistä ja alkioiden kehitystä seurataan samalla tavalla kuin koeputkihedelmöityksessä. ICSI-hoidon tulokset ovat verrattavissa IVF: n tuloksiin. Voit lukea lisää ICSI-hoidoista täältä.
Kaikki Ovumian klinikat ovat erikoistuneet hoitoihin luovutetuilla munasoluilla. Olemme tehneet näitä hoitoja onnistuneesti yli 25 vuotta. Ovumia vastaa yli 70 prosentista Suomen lahjamunasoluhoidoista (ivf, in vitro). Näitä hoitoja tehdään vuosittain satoja.
Luovutetuilla munasoluilla saadaan erittäin hyviä tuloksia: yli 60 prosenttia potilaista tulee raskaaksi jo ensimmäisellä hoitokerralla. Kaikki lahjoittajamme ovat tarkoin valittuja, rekisteröityjä, terveitä 20–35-vuotiaita suomalaisia naisia. Pidämme lahjoittajistamme hyvää huolta, ja siksi moni haluaa lahjoittaa uudestaan. Hoitoihin pääsee jonottamatta. Lue lisää lahjamunasoluhoidoista täältä.