• fi
    • sv

Munanjohtimien aukiolotutkimus eli HSSG

Munanjohtimien aukiolotutkimus eli HSSG

Munanjohtimien aukiolotutkimuksella eli hysterosonosalpingografialla (HSSG) selvitetään, onko ovuloituneen munasolun mahdollista kulkea munanjohtimia pitkin kohtuun. Avoimet munanjohtimet ovat edellytys sille, että siittiö pääsee hedelmöittämään munasolun munanjohtimessa. Toimivien munanjohtimien värekarvat liikuttavat aktiivisesti siittiöitä kohti irronnutta munasolua ovulaation aikaan. Onnistuneen hedelmöittymisen jälkeen toiseen suuntaan liikkuvat värekarvat auttavat hedelmöittynyttä munasolua kulkeutumaan kohti kohtua. Tässä matkassa kestää noin 5 päivää. Alkio jakautuu munanjohtimessa ja kohtuun saapuessaan se on valmis kiinnittymään eli implantoitumaan kohdun limakalvolle. Munanjohtimilla on siis yllättävän aktiivinen rooli raskauden alkamisessa.

Munanjohdinten aukiolotutkimusta suositellaan erityisesti, jos taustalla on sairastettu klamydiainfektio, vatsanalueen leikkaus tai esimerkiksi endometrioosi.

Munanjohtimien aukiolotutkimuksen ajankohta

Tutkimus tehdään alkukierrossa pian kuukautisten loputtua ja ennen munasolun irtoamista. Henkilökuntamme ohjeistaa varaamaan ajan oikeaan kierron vaiheeseen. Yleisimmin tutkimus tehdään kierronpäivinä 6–12. Ennen tutkimusta on tärkeää varmistaa, että et ole raskaana. Tutkimusta ei voida myöskään tehdä, jos sinulla on infektioepäily sukuelimissä.

Halutessasi voit ottaa noin tunti ennen tutkimusta kipulääkitystä, esim. ibuprofeenia 400–800 mg tai parasetamolia 1 g, jos olet allerginen tulehduskipulääkkeille.  Tulehduskipulääke helpottaa kohdunsupistumisesta johtuvaa kipua, jota saattaa esiintyä lievänä tutkimuksen aikana tai sen jälkeen.

Miten HSSG tutkimus tehdään?

Munanjohtimien aukiolotutkimus aloitetaan vaginaalisella ultraäänitutkimuksella. Jos kierronvaihe on oikea tutkimuksen suorittamiseksi, ohut katetri pujotetaan kohtuun. Saatat havaita tässä vaiheessa kohdun supistelua, joka kuitenkin menee pian ohi.  Katetrin kautta ruiskutetaan kohtuun hitaasti keittosuolaa ja ilmakuplia. Ultraäänellä voidaan seurata ilmakuplien etenemistä munanjohtimissa. Jos ilmakuplat vapautuvat munasarjan ympärillä, on se merkki avoimista munanjohtimista. Joskus munanjohtimet saattavat supistua hetkellisesti suppuun, jolloin virtausta ei nähdä. Usein spasmi eli supistus kuitenkin helpottaa tutkimuksen edetessä. Tutkimuksen yhteydessä voidaan arvioida munanjohtimien lisäksi kohtuonteloa ja kohdun limakalvoa.

Keittosuolan ja ilmaseoksen tilalla voidaan käyttää erityistä kontrasti-ainetta (Foam kit). Hoitava klinikka valitsee parhaimman menetelmän juuri sinulle.

Tutkimukseen varataan aikaa 30 minuuttia. Kuulet arvion munanjohtimistasi heti tutkimuksen yhteydessä. Jos ne ovat auki, raskautta voi yrittää jo saman kuukautiskierron aikana.

Tutkimuksen jälkeen saman päivän aikana voi emättimestä valua punertavaa nestettä. Jos muutaman päivän aikana toimenpiteen jälkeen ilmaantuisi runsasta veristä vuotoa, alavatsakipua tai lämpöilyä, on syytä olla yhteydessä klinikalle jatkohoitoa varten.

Jatkohoito tutkimuksen jälkeen

Jos munanjohtimet osoittautuvat olevan tukossa, hoitava lääkäri suosittelee sinulle sopivinta jatkohoitoa. Vaikka vain toinen munanjohdin olisi auki, voi raskaus alkaa ilman erityisiä hoitoja. Jos kumpikaan munanjohtimista ei ole auki, suositellaan koeputkihedelmöityshoitoa. Tässä hoitomuodossa munanjohtimia ei tarvita munasolun ja siittiön kohtaamiseksi.

Ovumiaan voit varata ajan Munanjohtimien aukiolotutkimuksiin suoraan klinikoiltamme.

Ovumiaan voit tulla myös suoraan yksittäiseen HSSG tutkimukseen, mikäli olet saanut lääkäriltä kehotteen hakeutua tutkimukseen.  

Meillä pääset tutkimukseen nopeasti ja helposti.

Soita ja varaa aika:

Ovumia Helsinki 020 747 9314
Ovumia Tampere 020 747 9310
Ovumia Jyväskylä 020 747 9313
Ovumia Kuopio 017 263 1700

Nettiajanvaraus ›