• fi
    • en

Munasolujen luovutus: korvaus

Kysy lisää

Munasolujen luovutuksesta puhuttaessa nousee usein esiin kysymys, maksetaanko luovuttajalle palkkiota kallisarvoisesta lahjastaan. Suomessa hedelmöityshoitoja ja näin myös luovuttajalle maksettavia korvauksia säätelee hedelmöityshoitolaki, jossa todetaan asiasta näin:

”Sukusolujen luovuttamisesta ei saa luvata eikä suorittaa palkkiota. Luovuttajalle voidaan kuitenkin suorittaa luovutuksesta aiheutuvista kuluista, ansionmenetyksestä ja muusta haitasta kohtuullinen korvaus sen mukaan kuin sosiaali- ja terveysministeriön asetuksessa tarkemmin säädetään.”

Lain mukaan saamme siis maksaa munasolujen luovuttajalle korvauksen luovutuksesta aiheutuvista kuluista, mutta emme varsinaista palkkiota. Tällä lainsäätäjä on halunnut varmistaa sen, että Suomessa ei kukaan lahjoittaisi munasolujaan rahallisen korvauksen vuoksi, vaan lahjoittamisen motivaationa olisi vilpitön halu auttaa tahattomasti lapsetonta.

Mikä on munasolujen luovutus korvaus Ovumiassa?

Munasolujen luovuttajan korvaus koostuu matkakorvauksesta, päivärahasta sekä epämukavuuskorvauksesta. Munasolujen luovuttajalle maksetaan matkakorvaus ja KELA:n päivärahan suuruinen korvaus jokaiselta kerralta, kun luovuttaja käy klinikalla.

Matkakorvauksen ja päivärahan suuruus vaihtelevat vähän vuosittain. Esimerkiksi vuonna 2024 matkakorvaus on 57 senttiä per kilometri ja KELA:n päivärahan suuruinen korvaus 37,21€ per päivä. Lisäksi munasolujenluovuttajille maksetaan munasolujenkeräyspäivältä epämukavuuskorvaus 250€. Korvaukset ovat veronalaista tuloa ja vero vähennetään korvauksesta luovuttajan ilmoittaman veroprosentin mukaan. Mikäli luovuttaja asuu kauempana kuin 100 km, matkakulut korvataan edullisimman julkisen kulkuneuvon mukaan riippumatta siitä mitä kulkuvälinettä hän käyttää. Maksimi korvaus munasolujen luovutuksesta on 700€ per luovutuskerta.

Tästä voidaan laskea, että esimerkiksi nainen, joka asuu 10 km päässä klinikaltamme ja käy klinikalla luovutusprosessin aikana kuusi kertaa, saa korvausta noin 540 €.

Miksi luovuttaja saa vain pienen korvauksen, vaikka lahjamunasoluhoito maksaa kuitenkin paljon enemmän?

Moni ihmettelee, miksi munasolujen luovuttajalle maksetaan lahjoituksesta vain kulukorvaus, kun taas lahjamunasoluhoidon hinta on maksettavaa korvausta huomattavasti korkeampi. Kuten todettua, hedelmöityshoitolaki määrittää munasolujenluovuttajalle maksettavia korvauksia.

Moni ei myöskään tule ajatelleeksi, että lahjamunasoluhoidon hinta koostuu useista tekijöistä kuten lääkäreiden, embryologien ja hoitajien työ, laboratoriovälineistö sekä lahjoittajan hoidossa käyttämät lääkkeet. Nämä kaikki maksavat ja näkyvät luonnollisesti myös lahjamunasoluhoidon hinnassa.

Lahjoitettu munasolu on vastaanottajalleen aina kultaakin kalliimpi lahja, jonka arvoa ei todellisuudessa voi mitata rahassa lainkaan.

Kiinnostuitko?

Täytä esitietolomake, niin otamme sinuun yhteyttä!

Täytä lomake

Kysy lisää munasolujen luovuttamisesta kätilöiltämme:

Hanna Haapanen

Ovumia Helsinki
Hanna Haapanen
050 412 7297
hanna.haapanen@ovumia.fi

Ninni Wäre

Ovumia Tampere
Ninni Wäre
045 604 8474
ninni.ware@ovumia.fi

Hanna Paju

Ovumia Jyväskylä
Hanna Paju
040 647 5946
hanna.paju@ovumia.fi

Lue lisää munasolujen luovuttamisesta