Munasolujen luovutus: riskit
Munasolujensa lahjoittamista harkitsevalla on mielessään yksi kysymys ylitse muiden: mitä riskejä munasolujen luovutukseen liittyy? Kysymys on erittäin ymmärrettävä ja tärkeä. Munasolujen luovuttaminen on iso päätös ja on tärkeää, että ennen tuon päätöksen tekemistä jokainen luovutusta harkitseva saa vastaukset kaikkiin esittämiinsä kysymyksiin.
Ennen lahjoituspäätöksen tekemistä lahjoittamista harkitseva tapaa lääkärin ja pääsee keskustelemaan luovutuksen lääketieteellisestä puolesta hänen kanssaan. Munasolujen luovutukseen ei yleensä liity merkittäviä sivuvaikutuksia tai riskejä. Munasolulahjoittajiemme terveys on meille ensiarvoisen tärkeää.
On hyvä muistaa, että hoitava lääkäri arvioi jokaisen lahjoittajaksi haluavan kohdalla, onko juuri hänen mahdollista ja järkevää luovuttaa munasoluja. Lahjoittajiksi hyväksytään vain ne naiset, joille munasolujen luovuttamisen ei katsota aiheuttavan terveyshaittoja. Alle on koottu vastaukset kaikkiin yleisimpiin kysymyksiin munasolujenluovutuksen riskeihin liittyen.
Ei vaikuta. Munasolujen luovutuksessa luovuttajan munasarjat stimuloidaan samalla lailla kuin koeputkihedelmöityshoidossa. Normaalin kuukautiskierron aikana naisen munasarjoissa kypsyy ja irtoaa yksi munasolu, kun taas muut kasvun aloittaneet munarakkulat surkastuvat. Munasolujen luovutusta varten lahjoittajalle annetaan hormonihoitoa, jonka avulla saadaan useampi sillä hetkellä kehittymässä oleva munarakkula kasvamaan ja niiden sisältämät munasolut kypsymään hedelmöittymiskykyisiksi. Näin ollen stimulaatiossa hyödynnetään vain ne munasolut, jotka siinä kuukautiskierrossa ovat joka tapauksessa kehittymässä ja jotka muuten menisivät hukkaan.
Kyllä. Koska munasolujen luovutuksessa munasarjojen stimulaatio tapahtuu samalla lailla kuin normaalissa koeputkihedelmöityshoidossa, myös hyperstimulaation riski on olemassa. Tämän vuoksi lahjoittajan hoitoa ja vointia seurataan aktiivisesti. Hyperstimulaatio-oireyhtymä (OHHS) tarkoittaa, että hoidon aikana pistoslääkkeillä on yllättävä, liian voimakas vaste eli naisen elimistö reagoikin hormonihoitoon tavallista voimakkaammin. Tällöin munasarjoihin voi kertyä kymmeniä rakkuloita, munasarjat ovat turvonneet ja vatsaonteloon voi kertyä nestettä. Yleensä tilanne hoituu levolla ja nesteytyksellä kotioloissa, mutta vaikeimmissa tapauksissa voidaan tarvita sairaalahoitoa. Hyperstimulaation riski on noin 2-5 %.
Munasolujenkeräys on lääkäreillemme tuttu ja jokapäiväinen toimenpide, johon liittyvien komplikaatioiden yleisyys on alle 1 %. Koska munarakkulat tyhjennetään neulan avulla, munasolujenkeräyksen yhteydessä voi tulla pientä verenvuotoa tai pistokohtaan voi tulla tulehdus. Erittäin harvinaisia riskejä ovat myös munasarjan kiertymä ja erilaiset verisuonitukokset, joiden yleisyys on myös alle prosentin luokkaa.
Munasolujen luovutuksessa tehtävässä hormonistimulaatiossa käytetään samoja hormoneja, joita naisen elimistö tuottaa itse. Stimulaation aikana näitä hormoneja pistetään hieman lisää, jotta saadaan tavallista useampia munasoluja kasvamaan ja kypsymään. Hyvin pieni osa lahjoittajista kertoo herkistyneensä hormonihoidon aikana tavallista helpommin (esim. itketti tavallista herkemmin). Monelle jo lahjoitusprosessi itsessään on tunteita nostattava kokemus, koska ollaan suurten asioiden äärellä.
Eivät ala. Munasolujen luovutuksessa munasarjoja stimuloidaan kasvattamaan kyseisessä kuukautiskierrossa kehittymässä olevat munarakkulat ja kypsyttämään niiden sisällä olevat munasolut hedelmöittymiskykyisiksi. Toisin sanoen stimulaatiossa hyödynnetään vain ne munasolut, jotka siinä kuukautiskierrossa ovat joka tapauksessa kehittymässä ja jotka muuten menisivät hukkaan. Sinulta kuluu siis luovutuskierrossa yhtä monta munasolua kuin kuluisi joka tapauksessa ilman luovutustakin. Munasolujen luovuttaminen ei edistä vaihevuosien alkamista millään tavalla.
Munasolujen luovutus ei vaikuta naisen myöhempään hormonitoimintaan tai kuukautiskiertoon. Hormonihoito aloitetaan kuukautisten alettua (yleensä toisena kiertopäivänä) ja pistoksia pistetään noin 10 vuorokauden ajan. Ovulaation aikoihin munasolut kerätään ja kuukautiset alkavat tämän jälkeen normaalisti. Ehkäisystä on syytä huolehtia huolellisesti stimulaation aikana ja sen jälkeen.
Täytä esitietolomake, niin otamme sinuun yhteyttä!
Ovumia Helsinki
Hanna Haapanen
050 412 7297
hanna.haapanen@ovumia.fi
Ovumia Tampere
Ninni Wäre
045 604 8474
ninni.ware@ovumia.fi
Ovumia Jyväskylä
Mari Laine
040 7484068
mari.laine@ovumia.fi