Munasolujen luovutus: toimenpide
Moni munasolujen luovuttamista harkitseva miettii, kuinka munasolujen luovuttaminen käytännössä tapahtuu ja millainen munasolujen luovutus toimenpide on. Koska kyseessä on useimmille uusi asia, siihen liittyy usein myös väärää tietoa ja jännitystä, jopa pelkoa.
Jos netissä ”googlettaa” hakusanalla ”munasolujen keräys”, löytyy paljon asiallista tietoa, mutta varmasti myös kauhukokemuksia niiltä hedelmöityshoitoja läpikäyneiltä, joille munasolujenkeräys on ollut yhtä tuskaa. Koska positiivisilla kokemuksilla ei voi niin sanotusti ”retostella”, harva tulee jakaneeksi niitä netin keskustelupalstoilla yhtä hanakasti kuin huonoja kokemuksia.
Tälle sivulle on koottu faktatietoa munasolujen keräyksestä. Tästä pääset lukemaan munasolujenluovuttajien kokemuksia toimenpiteestä.
Munasolut kerätään munasarjan munarakkuloista. Ennen toimenpidettä voi ottaa suun kautta otettavan särkylääkkeen (Paracetamol 1g). Klinikalla lahjoittajalle annetaan suonensisäisesti voimakasta kipulääkettä. Osa lääkäreistämme käyttää tämän lisäksi myös paikallispuudutusta emättimen pohjaan.
Toimenpide tehdään ohuella neulalla ultraääniohjauksessa emättimen kautta. Kaikki munarakkulat imetään tyhjiksi, jolloin munasolut saadaan talteen munarakkulanesteen mukana. Munasolujen keräys kestää noin 20 minuuttia.
Toimenpiteen jälkeen vatsalla voi esiintyä turvotusta ja jonkin verran kipuja. Tämän vuoksi lahjoittajan vointia seurataan klinikalla parin tunnin ajan munasolujen keräyksen jälkeen. Samalla huolehditaan riittävästä kipulääkityksestä.
Sairauslomaa saa toimenpidepäivältä ja tarvittaessa 1-2 seuraavaa päivää. Munasolujenkeräyspäivänä ei saa voimakkaan kipulääkityksen vuoksi ajaa autolla. Seuraavat päivät toimenpiteen jälkeen kannattaa ottaa rauhallisesti ja levon kannalta. Reipasta liikuntaa on syytä välttää.
Tosiasia on, että jokainen munasolujenkeräys on erilainen, samoin jokainen lahjoittaja. On hyvin yksilöllistä, miten kukin munasolujenluovutus toimenpiteen kokee. Toisten mielestä munasolujen keräys ei satu lainkaan, toiset kokevat kivun voimakkaampana.
Ovumian klinikoilla meillä on käytössä hyvä kivunlievitys ja teemme kaikkemme, jotta munasolujenkeräys olisi lahjoittajalle mahdollisimman kivuton ja miellyttävä kokemus. Emme voi kuitenkaan taata, että toimenpide olisi täysin kivuton. Kun munasolujenluovuttaja toimenpiteen jälkeen kertoo jännittäneensä sitä aivan turhaan, tiedämme onnistuneemme. Tästä kertoo myös se, että todella moni munasolujaan luovuttanut haluaa tulla luovuttamaan myös uudelleen ja suosittelee munasolujen luovuttamista myös ystävilleen.
Täytä esitietolomake, niin otamme sinuun yhteyttä!
Ovumia Helsinki
Hanna Haapanen
050 412 7297
hanna.haapanen@ovumia.fi
Ovumia Tampere
Ninni Wäre
045 604 8474
ninni.ware@ovumia.fi
Ovumia Jyväskylä
Mari Laine
040 7484068
mari.laine@ovumia.fi