• sv
    • fi
    • en
    • de

Sperm­adonation

Fråga mer

Cirka 15–20 procent av alla par i fertil ålder stöter i något skede av livet på ofrivillig barnlöshet. Lyckligtvis kan de flesta av dem få hjälp genom fertilitetsbehandlingar. I Ovumia använder man parets egna könsceller vid de flesta fertilitetsbehandlings­procedurer. Ibland kan man dock behöva hjälp av en frivillig könscelldonator.

De flesta av våra fertilitetsbehandlingar utförs med egna könsceller. Ibland behövs dock hjälp från frivilliga donatorer. I bakgrunden kan finnas flera tunga barnlöshetsbehandlingar utan önskat resultat. Användningen av donerade spermier ger möjlighet att få det länge efterlängtade barnet.

Kan jag donera spermier?

Spermiedonation är möjligt om du är frisk, 20-45 år gammal och saknar ärftliga sjukdomar hos nära släktingar. Först fastställer vi att din sperma är av tillräckligt hög kvalitet genom sperma-analys och provfrysning. Vid analysen och läkarbesöket får du också värdefull information om faktorer som påverkar din egen fertilitet. Alla undersökningar och besök är kostnadsfria för donatorn.

Vem behöver donerade spermier?

De som behöver donerade spermier är kvinnopar, ensamstående kvinnor och olikkönade par vars barnlöshet beror på brist på spermier hos mannen. Trots tilläggsundersökningar och behandlingar hittas inte alltid spermier. Då återstår användningen av donerad sperma, som det enda alternativet för paret.

Det kan finnas flera orsaker till brist på spermier, vilka man försöker klarlägga vid fertilitetsbehandlingar. Faktorer som påverkar spermieproduktionen är bla. genetiska faktorer och olika infektioner. Även olika miljöfaktorer kan påverka spermans kvalitet och vara orsaken till spermiebrist. Ibland kan orsaken inte fastställas trots undersökningar, och då blir användningen av donerade spermier det enda alternativet för paret.

Donerade spermier behövs också i fertilitetsbehandlingar för ensamstående kvinnor och kvinnopar. Det är viktigt för mottagarna att spermadonatorn är en frisk man, som frivilligt vill hjälpa dem som lider av barnlöshet. Vill du hjälpa till? Fyll i blanketten med förhandsuppgifter, så kontaktar vi dig!

Fyll i förhandsuppgifter

Varför behövs spermier från finländska män?

Generellt sett har spermakvaliteten försämrats. Endast högkvalitativ sperma kan efter nedfrysning användas i fertilitetsbehandlingar.

Många fertilitetskliniker använder huvudsakligen sperma från utländska spermabanker. Ovumia har sin egen spermabank och spermadonatorerna är huvudsakligen från Finland. Egenskaper hos spermadonatorn, så som hud-, hår-, och ögonfärg och samt etnisk bakgrund, styr kombinationen av donator och mottagare.

Kan jag donera sperma även om jag inte är finländare?

Ja, det kan du. Alla friska män, som vill hjälpa par och ensamstående kvinnor, som önskar få barn är välkomna som donatorer. Kompatibiliteten mellan donator och mottagare fastställs enligt yttre faktorer som längd, ögon-, hår- och hudfärg. Ovumia har klienter med olika etniciteter och därför behöver vi donatorer med olika etniska bakgrunder.

Hur går processen med spermadonation till?

  1. Kontakta Ovumia: en sjuksköterska intervjuar dig kort (hälsa, ålder, ärftliga sjukdomar hos nära släktingar etc.) och informerar om donationsprocessen
  2. Sperma-analys och provfrysning: undersökning av spermans kvalitet
  3. Besök hos specialläkare
  4. Donationsrådgivning
  5. Blod- och urinprov för att utesluta infektioner och kromosomavvikelser
  6. Spermadonation 5-10 besök på Ovumia
  7. Användning av donerad sperma i fertilitetsbehandlingar

 

Har jag möjlighet att avbryta min donation?

Ja, donationen är frivillig. Du har möjlighet att avbryta donationsprocessen när som helst utan påföljder eller förklaringar. Donatorn har möjlighet att ställa villkor för användningen av sina könsceller.

Får jag betalt för att donera sperma?

Ja, du får ersättning för varje donationsomgång. Ersättningen följer finländsk lagstiftning. Den viktigaste belöningen är dock vetskapen om att du med donationen kan hjälpa par och ensamstående, som önskar barn att uppnå den efterlängtade föräldraskapet.

Läs mer om ersättningen för spermadonatorer

 

Vad säger lagen om fertilitetsbehandlingar med donerad sperma?

Donation av könsceller regleras av lagen om assisterad befruktning. (Linkki sivuihin). Alla donatorer registreras. Enligt lagen om assisterad befruktning har ett barn, som fötts genom assisterad befruktning med donerade könsceller, rätt att känna till donatorns identitet då barnet fyllt 18 år. Donatorn har inga juridiska rättigheter eller skyldigheter gentemot barnet. Barnets föräldrar uppmuntras till att öppet berätta för barnet om hens ursprung. Föräldrarna har ingen rätt att få information om donatorns identitet.

 

Donera sperma och ge ett nytt liv som gåva!

Din hjälp behövs! Fyll i förhandsblanketten, så tar vi kontakt med dig!

Fyll i spermadonatorintervjuformuläret

 

Kontakta våra fertilitetskliniker:

Ovumia Helsinki 020 747 9314
Ovumia Tampere 020 747 9310
Ovumia Jyväskylä 020 747 9313
Ovumia Kuopio 017 263 1700

Se även

Våra experter

Hanna
Haapanen

Barnmorska, IVF-skötare
Helsinki

  

Mira
Ahlstrand-Aho

FM, fertilitetsbehandlingsbiolog, ESHRE certified
Helsinki

  

Sami
Willman

Fertilitetsbehandlingsbiolog (ESHRE certified)
Jyväskylä

  

Milla
Häkkinen

MSc, Fertilisation treatment biologist, Laboratory director
Jyväskylä

  

Jarna
Moilanen

Chefsöverläkare, M.D., MBA, specialist i obstetrik och gynekologi samt reproduktionsmedicin
Helsinki

    

Isto
Uusi-Erkkilä

M.D., specialist i obstetrik och gynekologi
Helsinki

   

Candido
Tomás

Utvecklingschef, M.D., specialist i obstetrik och gynekologi samt reproduktionsmedicin
Tampere

    

Kati
Pentti

Chefsöverläkare i Tammerfors, M.D., specialist i obstetrik och gynekologi samt reproduktionsmedicin
Tampere

   

Mari
Sälevaara

M.D., specialist i obstetrik och gynekologi
Helsinki

    

Johanna
Aaltonen

M.D., specialist i obstetrik och gynekologi samt reproduktionsmedicin
Tampere