• sv
    • fi
    • en
    • de

Insemination

Boka tid

Insemination är ofta den första behandlingsmetoden för infertilitet, då orsaken beror på mannen eller är av oförklarlig natur. Vid insemination förs de rörliga spermierna vilka har separerats från sädesvätskan, in i kvinnans livmoderhåla vid ägglossningen med hjälp av en tunn kateter, och befruktning sker inne i kvinnans kropp. Eftersom befruktning sker naturligt, det vill säga i äggledaren, behöver åtminstone en av äggledarna vara öppen. Detta kan vid behov utredas med HSSG (Hysterosalpingosonografi). För att inseminationen skall vara framgångsrik, behövs också tillräckligt med rörliga spermier i sädesvätskan. Annars är provrörsbefruktning ett alternativ.

Insemination kan utföras antingen i en naturlig menstruationscykel så nära ägglossningen (ovulationen) som möjligt eller i kombination med medicinsk behandling för äggcellsmognad. Vid insemination under en naturlig cykel tidsbestäms ägglossningen med hjälp av ett ovulationstest som mäter koncentrationen av LH-hormon i urinen. De bästa inseminationsresultaten uppnås vanligtvis då insemination kombineras med hormonbehandling. Det är dock viktigt att noggrant övervaka behandlingen för att säkerställa att inte för många äggblåsor mognar samtidigt, vilket ökar risken för flerbördsgraviditet (graviditet med fler än ett foster). Den idealiska mängden är 1-2 mogna äggceller. Vid behandling av äggblåsans mognad, s.k.  ovulationsinduktion, tidsbestäms inseminationen genom ultraljud. Insemination utförs på Ovumia i Helsingfors och Kuopio och kan även göras på lördagar enligt överenskommelse.

Spermaprovet ges på inseminationsdagen och tvättbehandlas för att urskilja de rörligaste spermierna. På detta sätt minskas eventuella sperma-antikroppar och andra orenligheter som finns i sädesvätskan och spermiernas rörlighet och befruktningsskapacitet förbättras. I vissa fall kan även tidigare nedfryst sperma användas vid insemination.

Inseminationsframgången påverkas främst av kvinnans ålder, men också av kvaliteten på sperman och lyckad tidsbestämning av inseminationen. Framgångsprocenten för insemination i kombination med hormonbehandling är som bäst 10–20 procent per behandlingscykel. Inseminationbehandlingar upprepas vanligtvis några gånger innan det är bra att diskutera eventuella andra behandlingsalternativ med läkaren. Efter insemination utan önskad framgång övergår man vanligtvis till provrörsbefruktning, dvs IVF-behandling.

Läs mer om IVF-behandling

Insemination eller konstgjord befruktning steg för steg
  1. Kan utföras i en naturlig cykel. Ägglossningen säkerställs hemma med hjälp av ett ägglossningstest. Fortsättning som i punkt 3 och 4.
  2. Alternativt genomförs hormonbehandling för att 1–2 äggceller skall mogna: Tablettbehandling eller injektioner används för att stimulera tillväxten av äggblåsor. Vid behov tidsbestäms ägglossningen med hjälp av hCG-hormoninjektioner. Uppföljning är viktigt: vaginal ultraljudsundersökning utförs 1–3 gånger under behandlingsperioden.
  3. Spermaprovet levereras på inseminationsdagen. Sperman tvättbehandlas och sprutas in i livmodern senare samma dag.
  4. Graviditetstest görs 2 veckor efter inseminationen.
  5. Graviditetsultraljud görs 3 veckor efter ett positivt graviditetstest.

Boka tid för ett första besök

Insemination med donerad sperma

Insemination kan också genomföras med donerad sperma. Ovumia har sin egen registererade spermabank, där man kan erhålla sperma från finländska donatorer.

Om så önskas kan vi också beställa donerad sperma från internationella spermabanker så som European Sperm Bank eller Cryos. När donerade könsceller används i fertiliseringsbehandling erhåller mottagaren av de donerade könscellerna en rådgivning före behandlingen påbörjas. Syftet med den enligt lag obligatoriska rådgivningen är att försäkra sig om att den som överväger en behandling med donerade könsceller funderar igenom alla perspektiv donationen innefattar innan behandlingen påbörjas. Mer information gällande lagen om assisterad befruktning finns här

Läs mer om behandlingar med donerad sperma 

 

Insemination med donerad finländsk sperma till kampanjpris till och med 31.3.2024.
För svenskspråkig information, vänligen kontakta respektive klinik.

 

Varför Ovumia?

  • Mer än 25 års erfarenhet av fertiliseringsbehandlingar.
  • Ingen väntetid för behandling.
  • Kvalitativt laboratoriearbete och goda resultat.
  • Nöjda kunder och personlig betjäning
  • Egen, registererad spermabank med finländska donatorer samt möjlighet att beställa sperma från internationella spermabanker.
  • Konkurrenskraftiga priser.

 

 

 

Få mer information:

Ovumia kliniker

Eller

Nina Pohjanaho

Internationell patientkoordinator
Nina Pohjanaho
nina.pohjanaho@ovumia.fi
+358 40 623 4443
fi sv en

Se även

Våra experter

Heli
Lyytinen

Chefsöverläkare i Helsingfors, M.D., specialist i obstetrik och gynekologi samt reproduktionsmedicin
Helsinki

  

Hanna
de
Ruyter

M.D., specialist i obstetrik och gynekologi
Helsinki

  

Anna
Kivijärvi

Chefsöverläkare i Jyväskylä, M.D., specialist i obstetrik och gynekologi
Jyväskylä

  

Paula
Kuivasaari-Pirinen

Chefsöverläkare i Kuopio, M.D., specialist i obstetrik och gynekologi samt reproduktionsmedicin
Kuopio

  

Kati
Pentti

Chefsöverläkare i Tammerfors, M.D., specialist i obstetrik och gynekologi samt reproduktionsmedicin
Tampere

   

Päivi
Joki-Korpela

M.D., specialist i obstetrik och gynekologi samt reproduktionsmedicin
Helsinki

  

Johanna
Aaltonen

M.D., specialist i obstetrik och gynekologi samt reproduktionsmedicin
Tampere

  

Mari
Sälevaara

M.D., specialist i obstetrik och gynekologi
Helsinki

    

Candido
Tomás

Utvecklingschef, M.D., specialist i obstetrik och gynekologi samt reproduktionsmedicin
Tampere

    

Sami
Onoila

M.D., specialist i obstetrik och gynekologi samt perinatologi, sexualterapeut (NACS)
Tampere

    

Jarna
Moilanen

Chefsöverläkare, M.D., MBA, specialist i obstetrik och gynekologi samt reproduktionsmedicin
Helsinki